SUA fac un nou pas, trimit in Ucraina elicoptere MI-17 si obuziere Howitzer. Biden: „Nu ne putem odihni acum”

externe

Administratia presedintelui american Joe Biden a anuntat miercuri o contributie militara suplimentara pentru Ucraina pentru Ucraina in valoare de 800 de milioane de dolari. Americanii vor trimite in Ucraina si elicoptere de lupta.

Cel mai recent pachet, care ridica totalul ajutorului militar de la invadarea fortelor rusesti in februarie la peste 2,5 miliarde de dolari, include sisteme de artilerie, rachete de artilerie si transportoare blindate pentru trupe, a declarat Biden intr-o declaratie dupa o convorbire telefonica cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Biden a precizat ca a aprobat, de asemenea, transferul unor elicoptere, afirmand ca echipamentele furnizate Ucrainei „au fost esentiale” in timp ce aceasta se confrunta cu invazia.

„Nu ne putem odihni acum. Asa cum l-am asigurat pe presedintele Zelenski, poporul american va continua sa fie alaturi de curajosul popor ucrainean in lupta sa pentru libertate”, a declarat Biden, citat de Reuters.

Noul pachet de asistenta pentru securitate, potrivit Pentagonului, include 11 elicoptere Mi-17, care fusesera destinate Afganistanului inainte de prabusirea guvernului sprijinit de SUA, si 18 obuziere de 155 mm, alaturi de radare si 200 de transportoare blindate pentru trupe.

Zelenski a implorat liderii americani si europeni sa furnizeze arme si echipamente mai grele, in timp ce tara sa se confrunta cu o invazie care a ucis mii de oameni si a stramutat milioane de oameni.

Rusia numeste actiunile sale in Ucraina o „operatiune speciala” pentru a distruge capacitatile militare ale Ucrainei si pentru a captura ceea ce considera a fi nationalisti periculosi, dar Ucraina si Occidentul spun ca Rusia a lansat un razboi de agresiune neprovocat.

Miercuri, in Ucraina, Rusia a declarat ca a preluat controlul asupra portului din Mariupol si ca peste 1.000 de puscasi marini ucraineni s-au predat in orasul din sud-estul Ucrainei, care a fost inconjurat si bombardat de trupele rusesti timp de saptamani.

Comentarii: