SUA ii avertizeaza pe mercenarii rusi din grupul Wagner sa nu intervina in Mali. Acestia sunt folositi de Kremlin

externe

Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat sambata grupul rusesc de mercenari Wagner impotriva unei ingerinte in Mali, invitand la o tranzitie rapida spre o putere civila in aceasta tara marcata de violente, relateaza France Presse, citata de Agerpres.

Aflat in vizita in Senegal, ultima etapa a turneului sau african, Blinken a declarat ca SUA „contribuie cu Mali si alti parteneri la eforturile pentru stabilitate” in aceasta tara, scena a unor atacuri jihadiste frecvente pe fondul confruntarilor intercomunitare.

„As vrea doar sa adaug ca cred ca ar fi nefericit daca actori straini se angajeaza facand lucrurile si mai dificile si mai complicate, ma gandesc in special la grupul Wagner”, a declarat el presei.

Junta aflata la putere la Bamako ameninta sa recurga la serviciile acestei societati private rusesti, suspectata a fi apropiata presedintelui rus Vladimir Putin, pentru a ajuta in lupta impotriva jihadistilor.

Prezenta mercenarilor Wagner a fost raportata in Ucraina, in Siria si in Africa. Potrivit unor organizatii neguvernamentale si a unor jurnalisti, Rusia utilizeaza grupul Wagner si mercenarii sai pentru a-si servi interesele in strainatate, ceea ce Kremlinul neaga.

Ministrii francezi de externe si apararii, Jean-Yves Le Drian si Florence Parly, si-au exprimat – in cursul intrevederii la Paris, in 12 noiembrie, cu omologii lor rusi Serghei Lavrov si Serghei Soigu – „caracterul inacceptabil pe care l-ar comporta desfasurarea mercenarilor Wagner in spatiul sahelo-saharian”, potrivit unui comunicat al diplomatiei franceze.

Statele Africii de Vest (Cedeao) au impus in 7 noiembrie sanctiuni individuale membrilor juntei din Mali din cauza intarzierii in organizarea alegerilor care trebuie sa consacre revenirea la putere a civililor dupa dublul puci din august 2020 si mai 2021.

Blinken a afirmat ca s-a inteles cu autoritatile senegaleze asupra unei tranzitii spre democratie in Mali.”De indata ce un guvern ales democratic va intra in functie,comunitatea internationala va fi pregatita pentru a sustine Mali”, a afirmat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: