SUA ii plesneste bine pe RUSI: „Ramanem in Marea Neagra. Vom descuraja orice agresiune”

externe

Statele Unite ale Americii isi vor mentine prezenta in Marea Neagra in pofida avertismentului Rusiei ca un distrugator american care patruleaza in zona submineaza securitatea regionala, a declarat ministrul Marinei americane, Ray Mabus, relateaza vineri Reuters.

Distrugatorul USS Porter a intrat in Marea Neagra in aceasta luna, atragand critici dure din partea Moscovei. Turcia si Romania sunt asteptate sa exercite presiuni pentru o prezenta mai mare a fortelor aliate in Marea Neagra, la summitul NATO de la Varsovia din 8-9 iulie, noteaza sursa citata.

Aflat la bordul USS Mason, un alt distrugator american din Marea Mediterana, Mabus a declarat joi pentru Reuters ca este datoria Marinei americane sa descurajeze agresiunea si sa asigure culoarele maritime deschise.’Vom fi acolo’ in Marea Neagra, a spus Ray Mabus. ‘Vom descuraja orice agresiune. Acesta e principalul motiv pentru care suntem acolo — sa descurajam posibile agresiuni’, a mai spus el.

Mabus a facut aceste declaratii la cateva zile dupa ce Rusia a criticat discutiile din cadrul NATO privind crearea unei forte permanente in Marea Neagra.

‘Daca se va lua o decizie privind crearea unei forte permanente, desigur, ar fi un element destabilizator, pentru ca aceasta nu este o mare a NATO’, afirmase Andrei Kelin, seful Departamentului de cooperare europeana din cadrul Ministerului de Externe rus.

Rusia, care a anexat peninsula Crimeea in 2014, are propria sa flota in Marea Neagra, cu baza la Sevastopol, potrivit Agerpres.

Ray Mabus a precizat ca Statele Unite respecta prevederile Conventiei de la Montreux, care stipuleaza ca tarile care nu au iesire la Marea Neagra nu-si pot mentine nave de razboi in aceasta zona mai mult de 21 zile. Turcia, Romania si Bulgaria, state membre ale NATO, sunt riverane Marii Negre.

‘Suntem de peste 70 de ani in Marea Mediterana, de la cel de-al Doilea Razboi Mondial”, a mai spus Mabus. ‘Am mentinut culoarele maritime deschise…Este ceea ce noi facem’, a afirmat oficialul american.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: