SUA intervin. Arabia Saudita si-a redus la jumatate productia de petrol dupa un atac cu drone

externe

Presedintele american, Donald Trump, a condamnat sambata atacul cu drone impotriva a doua instalatii petroliere din Arabia Saudita, in cursul unei discutii telefonice cu printul mostenitor saudit, Mohammad bin Salman, secretarul de stat american, Mike Pompeo, acuzand la randul sau Iranul, transmite AFP.

„Statele Unite condamna cu fermitate atacul de sambata impotriva unor importante infrastructuri energetice. Actiuni violente contra unor zone civile si infrastructuri vitale pentru economia mondiala nu fac decat sa agraveze conflictele si neincrederea”, a declarat Casa Alba intr-un comunicat dupa apelul telefonic.

„Iranul a lansat un atac fara precedent impotriva aprovizionarii energetice mondiale”, a afirmat la randul sau Mike Pompeo pe Twitter. „Indemnam toate tarile sa condamne public si fara echivoc atacurile Iranului. Statele Unite vor actiona cu partenerii si aliatii nostri pentru a asigura aprovizionarea pietelor energetice si pentru ca Iranul sa dea socoteala pentru agresiunea sa”, a adaugat seful diplomatiei de la Washington, citat de Agerpres.

Acest atac cu drone revendicat de rebelii yemeniti houthi a declansat incendii la doua instalatii petroliere ale gigantului Aramco in Arabia Saudita. A fost al treilea atac de acest gen in ultimele cinci luni impotriva infrastructurilor gigantului petrolier.

Dupa atac, Riadul a fost nevoit sa isi reduca productia de petrol la jumatate, ceea ce reprezinta aproximativ cinci milioane de barili de titei pe zi, 5% din productia mondiala de petrol pe zi, potrivit cotidianului american Wall Street Journal.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: