externe

SUA: Intrarea in incapacitate de plata nu este o optiune. Se intrevede un acord privind plafonul de indatorare, in timp ce Biden si republicanii continua sa negocieze

Joe Biden si legislatorii republicani pareau sa se apropie joi de un acord pentru reducerea cheltuielilor si cresterea plafonului de indatorare, cu putin timp la dispozitie pentru a evita o potentiala incapacitate de plata care ar putea provoca ravagii in economie si pe pietele globale, scrie The Guardian.

Acordul luat in considerare de negociatori ar ridica plafonul datoriei guvernamentale de 31,4 miliarde de dolari pentru doi ani, limitand in acelasi timp cheltuielile pentru majoritatea elementelor, a declarat un oficial american pentru Reuters. De asemenea, ar creste finantarea pentru cheltuielile discretionare pentru armata si veterani, mentinand, in esenta, cheltuielile discretionare non-militare la nivelul anului curent, a spus oficialul.

Kevin McCarthy, presedintele republican al Camerei Reprezentantilor, a declarat joi seara reporterilor ca cele doua parti nu au ajuns la un acord. „Stiam ca nu va fi usor”, a spus el.

Lucrarile Camerei Reprezentantilor din SUA au fost suspendate joi pentru weekendul de sarbatoare Memorial Day, dar legislatorii au fost informati sa fie pregatiti sa revina la vot daca se ajunge la un acord.

„Presedintele McCarthy si cu mine am avut mai multe conversatii productive, iar echipele noastre continua sa se intalneasca si fac progrese”, a declarat Biden joi la Casa Alba. „Nu va exista nicio incapacitate de plata si este timpul ca Congresul sa actioneze acum”.

Subliniind ca intrarea in incapacitate de plata nu este o optiune, Biden a declarat ca negocierile s-au concentrat pe crearea schitelor unui buget care poate obtine sprijin bipartizan”.

„Presedintele McCarthy si cu mine avem o viziune foarte diferita despre cine ar trebui sa poarte povara eforturilor suplimentare pentru a ne pune ordine in situatia noastra fiscala”, a spus Biden. „Nu cred ca intreaga povara ar trebui sa cada pe spatele americanilor din clasa de mijloc si din clasa muncitoare. Prietenii mei republicani din Camera nu sunt de acord”.

Cu doar o saptamana inainte de data limita de 1 iunie, data la care se poate ajunge la o situatie de incapacitate de plata, negociatorii intentioneaza sa isi continue eforturile pentru a ajunge la un acord in timpul weekend-ului de sarbatori.

„Am crezut ca am facut unele progrese”, a spus McCarthy. „Exista inca unele probleme nerezolvate si am dat instructiuni echipelor noastre sa lucreze 24 de ore din 24, 7 zile din 7.”

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Traficant de droguri roman, arestat in Spania, odata cu „cea mai mare captura de metamfetamina din istoria tarii”

Politia spaniola a declarat joi ca a confiscat 1,8 tone de metamfetamina de cristal pe…

1 minut ago

Dupa tentativa de asasinare a premierului slovac Fico, si omologul sau polonez, Donald Tusk, a primit amenintari cu moartea

Premierul polonez Donald Tusk a scris joi pe X ca a primit amenintari cu moartea…

31 de minute ago

SUA nu accepta ca presedintele Xi Jinping sa-si consolideze legaturile atat cu Occidentul, cat si cu Rusia: „China nu poate avea si untul, si banii pentru unt”

Washingtonul nu este de acord ca presedintele chinez Xi Jinping sa "joace pe doua terenuri",…

46 de minute ago

Israelul confirma ca doi dintre muncitorii thailandezi luati ostatici de Hamas pe 7 octombrie au fost ucisi

Armata israeliana a anuntat joi ca doi thailandezi, muncitori agricoli dintr-un kibbutz atacat de Hamas…

O oră ago

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

9 ore ago