SUA isi trimit temutele forte SPECIALE in Irak si Siria pentru a-i captura pe liderii ISIS

externe

Statele Unite vor trimite un contingent pentru operatiuni speciale care va efectua misiuni in Irak si Siria impotriva retelei teroriste sunnite Stat Islamic (SI), anunta secretarul american al Apararii, Ashton Carter, potrivit BBC News online.

„In coordonare totala cu Guvernul Irakului, vom mobiliza un contingent de reactie rapida pentru misiuni speciale care sa ofere asistenta serviciilor de securitate irakiene si militiilor kurde (Peshmerga)”, a declarat Carter.

Unitatea speciala va efectua misiuni militare punctuale, inclusiv pentru eliberarea ostaticilor si pentru capturarea liderilor retelei teroriste sunnite Stat Islamic.

„Unitatea va putea efectua operatiuni unilaterale si in Siria”, a precizat seful Pentagonului, evidentiind ca nu va exista nicio colaborare cu regimul Bashar al-Assad, aflat la putere la Damasc si vizat de atacuri ale insurgentilor si ale grupurilor teroriste.

Administratia Barack Obama este expusa criticilor pentru ca refuza sa declanseze o interventie terestra masiva impotriva organizatiei teroriste Stat Islamic, care ocupa vaste regiuni din Irak si Siria, unde a proclamat un „califat”.

Irakul se opune

Prim-ministrul irakian Haider Al-Abadi a respins nevoia de trupe straine pentru a lupta impotriva Statului Islamic dupa ce Statele Unite au anuntat marti desfasurarea unei forte de operatiuni, pe care puternicele militii musulmane siite au promis ca o vor ataca, informeaza Reuters.

„Nu avem nevoie de forte combatante terestre straine pe teritoriul irakian”, a declarat Abadi intr-un comunicat.

Mai tarziu, Abadi a emis un comunicat declarand ca guvernul irakian „subliniaza ca orice operatiune militara sau desfasurarea oricarei forte straine — speciale sau nu — oriunde in Irak nu poate avea loc fara aprobarea sa si coordonarea si respectarea deplina a suveranitatii Irakului”.

Premierul, care a venit la putere in urma cu mai mult de un an cu sprijinul Statelor Unite si al Iranului, a trebuit sa se bazeze foarte mult
pe militiile siite sustinute de Teheran dupa ce armata irakiana aproape s-a prabusit de doua ori in fata inaintarii Statului Islamic la Mosul
si Ramadi.

Aceste grupuri armate, foarte neincrezatoare fata de fortele americane dupa invazia din 2003 condusa de SUA care l-a rasturnat pe Saddam Hussein si ocupatia ce a urmat, au denuntat desfasurarea americana planificata, aminteste Reuters.

O coalitie formata din peste 60 de tari si condusa de Statele Unite efectueaza de peste un an raiduri aeriene in Siria si Irak, vizand pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic. Din coalitie fac parte tari precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franta, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudita si Turcia. Separat, Rusia a lansat la sfarsitul lunii septembrie raiduri aeriene in Siria, pentru sustinerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite si NATO au acuzat Rusia ca ataca pozitii ale insurgentilor sustinuti de Occident. Moscova sustine ca vizeaza exclusiv pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: