SUA l-a predat rusilor pe celebrul traficant Viktor Bout in schimbul baschetbalistei Brittney Griner. Schimbul a avut in Abu Dhabi

externe

SUA si Rusia au schimbat-o pe Brittney Griner, o vedeta americana de baschet incarcerata, cu cunoscutul traficant de arme Viktor Bout, detinut intr-o inchisoare americana de 12 ani.

Schimbul a fost aprobat de presedintele Joe Biden in ultimele zile, au declarat surse pentru CBS, citat de BBC.

Griner a fost arestata in februarie pe un aeroport din Moscova pentru posesie de ulei de canabis si trimisa luna trecuta intr-o colonie penala.

Presedintele Biden a scris pe Twitter ca a vorbit cu Griner, ca aceasta este in siguranta si ca se afla in drum spre casa.

Administratia Biden a propus un schimb de prizonieri in iulie anul trecut, stiind ca Moscova a cerut de mult timp eliberarea lui Bout.

Ministerul rus de Externe a confirmat schimbul, iar presa rusa a relatat ca acesta a avut loc in Abu Dhabi.

Presedintele Biden a semnat ordinul de eliberare a lui Bout, comutandu-i pedeapsa de 25 de ani de inchisoare.

Viktor Bout a vandut arme unor lideri de razboi si unor guverne necinstite, devenind unul dintre cei mai cautati oameni din lume.

Supranumit „negustorul mortii” pentru traficul de arme din anii de dupa caderea Uniunii Sovietice, faptele rusului au inspirat filmul hollywoodian „Lord of War” din 2005, care se bazeaza in mare parte pe viata sa.

Cariera sa secreta a fost incheiata in 2008, cand a fost arestat la un hotel din capitala thailandeza Bangkok, in 2008, in ciuda furiei guvernului rus.

A fost extradat doi ani mai tarziu si si-a petrecut ultimii 12 ani intr-o inchisoare americana pentru conspiratie in vederea sprijinirii teroristilor si uciderii de americani.

Atunci cand au inceput negocierile pentru a asigura eliberarea lui Griner in timpul verii, SUA au precizat ca doresc, de asemenea, ca fostul puscas marin Paul Whelan sa fie eliberat. Cu toate acestea, nu s-a facut nicio mentiune despre Whelan, acuzat de Rusia de spionaj, ca parte a schimbului de prizonieri.

In tweet-ul sau, presedintele Biden a postat o fotografie din Biroul Oval alaturi de sotia lui Griner, Cherelle, si de vicepresedintele Kamala Harris.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: