SUA nu accepta ca presedintele Xi Jinping sa-si consolideze legaturile atat cu Occidentul, cat si cu Rusia: „China nu poate avea si untul, si banii pentru unt”

externe

SUA, China, Xi Jinping, unt, bani de unt, legaturi, Rusia

Washingtonul nu este de acord ca presedintele chinez Xi Jinping sa „joace pe doua terenuri”, adica sa consolideze legaturile Chinei atat cu Occidentul cat si cu Rusia, a transmis joi diplomatia americana, consemneaza AFP, citata de Agerpres.

China „nu poate avea atat untul cat si banii pentru unt”, a spus in fata presei un purtator de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel.

China „nu poate juca pe doua terenuri si sa doreasca relatii (mai bune) cu Europa si cu alte tari (occidentale), in timp ce continua sa alimenteze cea mai mare amenintare pentru securitatea europeana”, a indicat oficialul american, facand referire la razboiul declansat prin invazia rusa in Ucraina.

In timp ce Occidentul sprijina deschis Ucraina in acest conflict cu arme si munitii, China incearca sa mentina o pozitie de echilibru pentru a pastra relatii bune politice si economice cu ambele tabere.

Totusi, potrivit Washingtonului, desi China nu furnizeaza arme Rusiei, sustine indirect industria de aparare a acesteia din urma prin vanzarea de diferite piese, componente si echipamente, inclusiv componente de microelectronica.

Intrebat despre dorinta exprimata recent de presedintele chinez Xi Jinping de a vedea revenirea pacii pe continentul european, acelasi purtator de cuvant al Departamentului de Stat a raspuns: „Din punctul nostru de vedere, solutia este simpla: Rusia nu are decat sa se retraga din Ucraina”.

Xi Jinping l-a primit joi la Beijing pe presedintele rus Vladimir Putin, dupa ce presedintele chinez a efectuat un turneu european in care s-a intalnit cu presedintele francez Emmanuel Macron si cu presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: