SUA nu se lasa, anunta la ONU ca Iranul nu trebuie sa scape nepedepsit: „Este responsabilitatea tuturor natiunilor noastre sa ii traga la raspundere pe cei responsabili de atacul asupra navei Mercer Street”

externe

Secretarul de stat american Antony Blinken a reluat, marti, dorinta administratiei de la Washington de a reactiona fata de atacul recent asupra unui petrolier in Golful Oman navigand sub administrarea unui om de afaceri israelian – atac despre care Statele Unite, Marea Britanie si alte tari ale lumii spun ca au dovezi ca ar fi fost infaptuit de Iran. Capitanul vasului – un roman – si un britanic din echipaj au murit in urma atacului.

Anthony Blinken a declarat ca lumea nu-si poate permite sa lase Teheranul nepedepsit, nu-si poate permite „impunitatea”, relateaza Europa Libera.

Vorbind intr-o sesiune virtuala a Consiliului de Securitate ONU privind securitatea maritima globala, Blinken a declarat ca acest atac face parte dintr-un tipar provocator din partea Teheranului.

„Pe 29 iulie, petrolierul Mercer Street – o nava comerciala care tranzita pasnic apele internationale din Marea Arabiei de Nord – a fost atacata folosind vehicule aeriene explozive fara pilot, provocand moartea a doua persoane. Dupa examinarea informatiilor disponibile, suntem increzatori ca Iranul a efectuat acest atac nejustificat, care face parte dintr-un tipar de atacuri si alte comportamente provocatoare.

Aceste actiuni ameninta libertatea de navigatie prin aceasta cale navigabila cruciala, transportul si comertul international si viata oamenilor de pe navele implicate. Din Statele Unite, imi reiterez condoleantele fata de familiile victimelor si Marii Britanii si Romaniei (n.r.: tarile ai caror cetateni au fost ucisi in urma atacului). Este responsabilitatea tuturor natiunilor noastre sa ii traga la raspundere pe cei responsabili. Nerespectarea acestui lucru va alimenta doar sentimentul lor de impunitate si ii va incuraja pe altii inclinati sa nu ia in considerare ordinea maritima”, a spus Blinken.

„Statele Unite si-au exprimat clar ingrijorarile cu privire la actiunile care intimideaza si agreseaza alte state de la folosirea legala a resurselor lor maritime”, a adaugat acesta.

Agentia Reuters scrie ca Antony Blinken a avut ieri convorbiri cu ministrul saudit de externe Faisal bin Farhan Al Saud si intr-o declaratie a Departamentului de Stat se spune ca Blinken si ministrul saudit au discutat despre securitatea regionala si despre atacul asupra petrolierului Mercer Street ca si despre alte probleme regionale.

Prin declaratiile sale, Anthony Blinken a dorit sa trimita un mesaj si altor actori din alte regiuni: „In Marea Neagra, stramtoarea Kerci, Marea Azov, vedem actiuni agresive continue impotriva Ucrainei cu incursiuni periculoase pe mare si aer si sicanarea navelor, care perturba accesul la comert si energie. Ne reafirmam sprijinul pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei in interiorul granitelor sale recunoscute la nivel international, extinzandu-se la apele sale teritoriale. Crimeea este Ucraina. Cand natiunile ignora sau pretind sa redeseneze frontierele altor natiuni, fie pe uscat, fie pe mare, ele submineaza egalitatea suverana a [ONU] ] state membre – un principiu director al Organizatiei Natiunilor Unite.”

Blinken, intr-o referinta clara la Beijing, a criticat, de asemenea, incercarile de a „intimida alte state de la accesarea legala a resurselor lor maritime” in disputa cu China din Marea Chinei de Sud.

„Unii ar putea afirma ca solutionarea litigiului in Marea Chinei de Sud nu este treaba Statelor Unite sau a oricarei alte tari care nu este reclamantul insulelor si apelor”, a spus Blinken.

„Dar este treaba – si chiar mai mult, responsabilitatea – fiecarui stat membru sa apere regulile pe care am fost de acord sa le respectam cu totii si sa rezolvam in mod pasnic disputele maritime”, a mai spus secretarul de stat american, citat de agentiile internationale de presa.

Comentarii: