SUA nu sunt de acord cu remarcile presedintelui Braziliei la adresa Israelului. Antony Blinken si presedintele Lula, in „dialog sincer”

externe

Secretarul de stat american Antony Blinken si presedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva au avut miercuri un „dialog sincer”, in care secretarul de stat i-a spus clar liderului Braziliei ca SUA nu sunt de acord cu remarcile sale recente despre razboiul Israelului din Gaza, transmite Reuters.

Lula se afla in mijlocul unei dispute diplomatice cu Israelul din cauza comentariilor in care a comparat razboiul din Gaza cu genocidul nazist din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, ceea ce a determinat Israelul sa spuna ca presedintele brazilian nu este binevenit acolo pana cand nu isi retrage comentariile.

„As spune ca a fost un dialog sincer, secretarul aratand clar ca nu suntem de acord cu aceste comentarii”, a spus un oficial inalt al Departamentului de Stat, care a informat reporterii dupa intalnirea de la Brasilia.

Oficialii americani au spus anterior ca se asteptau ca Lula si Blinken sa aiba o conversatie solida cu privire la problemele securitatii globale, inclusiv conflictul din Gaza, care a fost declansat de atacurile din Israel ale militantilor Hamas pe 7 octombrie.

Blinken, al carui tata vitreg a fost un supravietuitor al Holocaustului, a subliniat eforturile SUA de a elibera ostaticii inca detinuti de Hamas si de a obtine o pauza temporara a conflictului, precum si de a creste ajutorul umanitar, potrivit oficialilor americani.

Intr-o declaratie separata, biroul prezidential din Brazilia a declarat ca intalnirea, care a durat aproape doua ore, a implicat discutii pe mai multe subiecte, de la summitul G20 la eforturile de pace din Gaza si Ucraina.

„Presedintele Lula si-a reafirmat dorinta de pace si de incheiere a conflictelor din Ucraina si Fasia Gaza. Amandoi au convenit asupra necesitatii crearii unui stat palestinian”, a declarat guvernul brazilian.

Brazilia gazduieste saptamana aceasta, la Rio de Janeiro, o reuniune a ministrilor de externe, ca parte a presedintiei sale a grupului G20.
Washingtonul, care ofera Israelului sprijin militar si diplomatic, a cerut Israelului sa protejeze civilii, dar a aparat dreptul Israelului de a viza militantii Hamas in Gaza.

Inainte de calatoria lui Blinken in America de Sud, secretarul adjunct de stat pentru afacerile emisferei de vest, Brian Nichols, a declarat reporterilor ca impartasirea ideilor despre conflictul din Gaza va fi „esentiala pentru conversatia” dintre Lula si Blinken.

Intr-o scurta observatie in fata reporterilor, la palatul prezidential din Brasilia, Lula a mentionat ca alegerile prezidentiale din SUA urmeaza sa aiba loc in noiembrie.

Blinken a raspuns ca politica din SUA este „atat de polarizata” si ca lupta electorala se va da in sase sau sapte state, inclusiv Pennsylvania, Michigan, Wisconsin si Nevada. „Sunt din ce in ce mai putini alegatori indecisi. Exista o lupta pentru un segment foarte mic al electoratului”, a spus Blinken, intr-o rara remarca despre politica interna.

Presedintele democrat Joe Biden, in varsta de 81 de ani, candideaza pentru realege si este probabil sa se confrunte cu fostul presedinte republican Donald Trump.

Lula, in varsta de 78 de ani, care in timpul campaniei sale din 2022 s-a angajat sa nu mai candideze la un nou mandat in 2026, a spus anul trecut ca aceasta candidatura a lui Biden a fost un „stimul” pentru ca el sa se razgandeasca.

Liderul brazilian si diplomatul american au discutat si despre Venezuela, Blinken multumind Braziliei pentru eforturile de a intermedia dialogul dintre Venezuela si Guyana in legatura cu o disputa la granita.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: