„SUA nu sunt inamicii nostri”. Stelian Ion le pune la punct pe Savonea, Gabriela Baltag si Simona Marcu

politica

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, a catalogat joi ca fiind „nepotrivite” criticile aduse de anumiti membri din CSM cu privire la intalnirile pe care le-a avut cu ambasadorii unor state, printre care reprezentantii Ambasadei SUA la Bucuresti, sustinand ca nu este vorba de niciun amestec in treburile interne ale Romaniei.

Prezent la dezbaterile din Parlament pe buget, Stelian Ion a fost intrebat de jurnalisti cum comenteaza criticile unor membri ai CSM la adresa intalnirilor sale cu reprezentantii Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

„Nepotrivite, ca sa nu spun altfel. Mi se pare absolut normal sa avem raporturi cu Statele Unite, raporturi cu celelalte state partenere, sa avem o comunicare cu aceste state. Sunt partenerii nostri, nu sunt inamici. Este firesc ca aceste discutii sa fie continue, permanente (…).

Pe de alta parte, aceasta idee a neamestecului in treburile interne, eu am mai auzit-o si in alte perioade. Nici vorba de a amestec in treburile interne ale Romaniei. Avem niste intalniri absolut normale. Discutam chestiuni legate de MCV, de respectarea obligatiilor pe care ni le-am asumat. Nu vine nimeni din exterior sa ne impuna noua solutii, cum se incearca astfel sugera foarte periculos”, a declarat ministrul Justitiei, citat de Agerpres.

Citeste si: Judecatoarele rosii din CSM l-au atacat violent pe Stelian Ion pentru ca s-a intalnit cu reprezentantii SUA: „Atentat la suveranitatea Romaniei”

Mai multi judecatori din CSM l-au criticat dur pe Stelian Ion in legatura cu intalnirea pe care acesta a avut-o recent cu reprezentantii Ambasadei SUA la Bucuresti.

„Nu pot sa nu remarc lipsa totala a unui dialog efectiv, real, al ministrului Justitiei cu CSM pe subiecte de interes pentru puterea judecatoreasca. A trecut deja un timp suficient de cand domnul ministru a fost instalat in functie si cu toate acestea nu a avut loc absolut nicio intalnire cu domnia sa in care sa discutam ca profesionisti, ca juristi chestiuni de interes pentru puterea judecatoreasca. Spre marea dezamagire a multora dintre noi, constatam ca ministrul dezbate, de pilda, tema desfiintarii SIIJ cu reprezentantii altor state si anunta apoi public pe site-ul Ministerului Justitiei (…) care ar fi concluziile acelor intalniri, ca un stat sustine, eu stiu, pozitia privind desfiintarea SIIJ”, a declarat judecatoarea Nicoleta Tint, in timpul sedintei Sectiei pentru judecatori a CSM.

De asemenea, judecatoarea Gabriela Baltag a acuzat ca astfel intalniri cu reprezentanti ai ambasadelor altor state ar reprezenta „un atentat la independenta si suveranitatea” Romaniei.

„As dori ca azi Sectia pentru judecatori sa adopte o pozitie fata de aceste acte de intruziune diplomatica, sau cum vreti sa le spunem, in afacerile interne ale Romaniei pe segmentul Justitie. Noi suntem garantul independentei sistemului judiciar si avem obligatia sa aducem in atentie si sa discutam aceste probleme. Mi se pare un atentat la independenta si suveranitatea Romaniei si nu sunt cuvinte deloc mari. Ma intreb daca diplomatii nostri isi pot permite astfel de lucruri pe teritoriul statelor respective, daca se pot amesteca in treburile interne ale acestor state (…) O sa-mi spuneti ca e vorba de un parteneriat strategic. Nu e vorba de niciun parteneriat strategic aici. Stim si noi ce contine acest parteneriat, aici e vorba de sistemul judiciar, nimeni nu are voie sa se amestece in treburile noastre interne, in justitia noastra! Mai avem foarte putin sa ne dicteze ambasadele sau alte state cum sa solutionam cauzele”, a spus Gabriela Baltag.

Comentarii: