SUA nu trimit arme nucleare in Polonia

externe

Statele Unite nu sunt in negocieri cu Polonia cu privire la o posibila plasare de arme nucleare pe teritoriul sau in cadrul programului de partajare nucleara si nu intentioneaza sa faca acest lucru in tarile care au aderat la NATO dupa 1997, a declarat, ieri, purtatorului de cuvant adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, in timpul unui briefing de la Washington.

Cand i s-a cerut sa comenteze declaratiile partii poloneze cu privire la sansele tarii de a participa la programul de partajare nucleara, oficialul a mentionat ca SUA nu stie ca Polonia a adus in discutie aceasta clauza speciala.

„Intrebare: Asadar, presedintele Poloniei Duda a sugerat intr-un interviu recent ca exista discutii in curs cu SUA despre includerea Poloniei in programul de partajare nucleara. Poti confirma asta sau extinde asta?

Vedant Patel: Bine. Asadar, in legatura cu intrebarea dvs. cu privire la Polonia, vreau sa fac un pas inapoi si sa remarc ca Polonia este un aliat important al NATO in regiune. Dar, in legatura cu aceasta solicitare specifica, nu stim ca acest subiect a fost ridicat. Si pot spune ca Statele Unite nu intentioneaza sa desfasoare o arma nucleara pe teritoriul membru NATO care a aderat la NATO dupa 1997.”

Potrivit Bloomberg, presedintele Poloniei, Andrzej Duda a declarat ca a negociat cu Statele Unite gazduirea armelor nucleare americane pentru a contracara amenintarea tot mai mare reprezentata de Rusia.

„Problema, in primul rand, este ca nu avem arme nucleare. Exista intotdeauna o oportunitate potentiala de a participa la partajarea nucleara”, a declarat Duda intr-un interviu acordat cotidianului Gazeta Polska, citat de Mediafax.

Germania, Belgia, Tarile de Jos, Italia si Turcia gazduiesc arme nucleare americane pe teritoriul lor, potrivit Centrului pentru Controlul Armelor si Neproliferare.

„Am vorbit cu liderii americani daca SUA iau in considerare o astfel de posibilitate”, ca Polonia sa impartaseasca armele, a spus Duda. „Subiectul este deschis”, a subliniat el.

Comentarii: