SUA ofera 25 de milioane de dolari recompensa pentru arestarea presedintelui venezuelean Nicolas Maduro

externe

SUA au anuntat o recompensa de 25 de milioane de dolari pentru informatiile care ar conduce la arestarea presedintelui venezuelean Nicolas Maduro, in ziua in care acesta a depus juramantul pentru al treilea mandat de sase ani, potrivit BBC.

De asemenea, au fost oferite recompense pentru informatiile care sa conduca la arestarea si/sau condamnarea ministrului de Interne Diosdado Cabello. A fost oferita si o noua recompensa de pana la 15 milioane de dolari pentru arestarea ministrului Apararii, Vladimir Padrino.

Marea Britanie a impus, de asemenea, sanctiuni impotriva a 15 oficiali venezueleni, inclusiv judecatori, membri ai fortelor de securitate si oficiali militari.

Oficiul pentru Externe, Commonwealth si Dezvoltare a declarat ca cei sanctionati sunt responsabili pentru „subminarea democratiei, a statului de drept si incalcarea drepturilor omului”.

Ministrul de Externe David Lammy a descris mai departe regimul lui Maduro drept „fraudulent”.

Tot vineri, UE a declarat ca extinde „masurile restrictive” impotriva Venezuelei din cauza „lipsei de progres… care sa conduca la restabilirea democratiei si a statului de drept”. Blocul a sanctionat si alti 15 oficiali venezueleni.

Canada a impus, de asemenea, noi sanctiuni. Potrivit ministrului de Externe Melanie Joly, Canada „nu va tolera erodarea procesului democratic sau represiunea cetatenilor care doresc sa-si exprime drepturile”.

Maduro si guvernul sau au denuntat in mod repetat multe dintre acuzatiile facute de tarile occidentale si liderii opozitiei.

Recompensa din SUA citeaza acuzatii de narcotice si coruptie datand din 2020. In 2020, SUA l-au acuzat pe Maduro si pe alti inalti oficiali din tara de „narco-terorism”. EI au fost acuzati ca au inundat SUA cu cocaina si ca au folosit drogurile ca arma pentru a submina sanatatea americanilor.

Maduro a respins acuzatiile. De asemenea, SUA au reimpus sanctiunile petroliere anul trecut, dupa ce le-au relaxat temporar in speranta ca Maduro ar putea fi stimulat sa organizeze alegeri libere si corecte.

Pentru colapsul economic din tara sa, presedintele Venezuelei a dat vina pe sanctiunile conduse de SUA pe care le numeste ilegitime si imperiale. Criticii sai dau vina pe coruptie si proasta gestionare economica.

Vineri, presedintele Maduro a depus juramantul de investitura in functie, jurand ca al treilea mandat de sase ani al sau va fi o „perioada de pace”. „Acest nou mandat prezidential va fi perioada pacii, prosperitatii, egalitatii si noii democratii. Jur pe istorie, jur pe viata mea si o voi implini”, a spus el.

Rezultatele alegerilor din 28 iulie au fost respinse pe scara larga de comunitatea internationala, inclusiv de Brazilia si Columbia, unii dintre vecinii de stanga ai Venezuelei.

Ceremonia de investirea a fost strict controlata. Majoritatea membrilor presei venezuelene acreditate nu au avut voie sa intre, iar jurnalistii straini nu au avut voie sa intre in tara.

Maduro mai are cativa aliati, inclusiv Iran, China si Rusia, dar este din ce in ce mai izolat pe scena mondiala. Presedintii cubanez si nicaraguan au fost singurii lideri prezenti la inaugurare.

Maduro, in varsta de 62 de ani, a fost declarat castigator al alegerilor prezidentiale din iulie, dar opozitia si multe tari, inclusiv SUA, au respins rezultatul si l-au recunoscut pe candidatul exilat al opozitiei, Edmundo Gonzalez, drept presedinte legitim ales.

Gonzalez a fugit din Venezuela in septembrie si a locuit in Spania, dar luna aceasta a plecat intr-un turneu prin America pentru a aduna sprijin international.

Guvernul Maduro a emis un mandat de arestare pe numele sau, oferind o recompensa de 100.000 de dolari pentru informatiile care sa conduca la retinerea sa.

Vineri, secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut eliberarea tuturor celor care au fost „detinuti in mod arbitrar” de la alegeri.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: