SUA: Pentru prima oara in ultima suta de ani, Camera Reprezentantilor nu a reusit sa aleaga un presedinte din primul tur. Republicanul Kevin McCarthy nu a fost votat de conservatorii din propriul partid

externe

Republicanul Kevin McCarthy a pierdut, marti, primul vot pentru presedintia Camerei Reprezentantilor SUA, dupa ce conservatorii din propriul sau partid au votat impotriva lui, lasand noua majoritate republicana in fierbere, potrivit Reuters.

Intr-un inceput jenant pentru ceea ce s-ar putea dovedi a fi o confruntare brutala intre republicanii duri si restul republicanilor din Camera, McCarthy nu a reusit sa ajunga la majoritatea de 218 de voturi necesara pentru a-i succeda democratei Nancy Pelosi in functia de presedinte.

Liderul democrat al Camerei, Hakeem Jeffries, l-a devansat pe McCarthy la scrutin cu 212 la 203 de voturi, 19 republicani optand pentru un alt candidat. Rivalul republican conservator al lui McCarthy, Andy Biggs, a strans 10 voturi.

In urma alegerilor de la jumatatea mandatului, republicanii au obtinut o majoritate fragila, de 222 la 212, ceea ce inseamna ca McCarthy – sau orice candidat pentru functia de presedinte – va trebui sa unifice un grup parlamentar divizat.

Oponentii lui McCarthy sunt ingrijorati de faptul ca el este prea putin implicat in razboaiele culturale si rivalitatile partizane care au dominat Camera mai ales in anii in care Donald Truump a fost presedinte.

Inainte de vot, in cadrul unei sedinte cu usile inchise, McCarthy a incercat sa-i convinga pe nehotarati ca va ramane in cursa pana cand va obtine voturile necesare, dar multi participanti au iesit de la adunare netulburati.

Alegeri prelungite pentru functia de presedinte ar putea submina sperantele republicanilor din Camera de a avansa rapid cu prioritatile lor, inclusiv investigatiile potential daunatoare asupra administratiei si familiei presedintelui democrat Joe Biden, precum si prioritatile legislative care implica economia, independenta energetica a SUA si securitatea frontierei.

Cativa republicani au optat sa voteze pentru membrii de partid care nu figureaza pe buletinul de vot, inclusiv pentru liderul conservator, Jim Jordan sau Lee Zeldin, care a candidat la functia de guvernator al New York-ului anul trecut.

Un impas ar lasa Camera in mare masura paralizata si ar putea forta parlamentarii sa ia in considerare un alt candidat. Liderul majoritatii, Steve Scalise si Jim Jordan sunt vazuti ca posibili candidati.

A fost un inceput deconcertant pentru noua majoritate si pentru McCarthy si evidentiaza provocarile cu care republicanii s-ar putea confrunta in urmatorii doi ani, pana la alegerile prezidentiale din 2024. Majoritatea fragila ofera o mai mare importanta grupurilor de republicani duri, care doresc sa se concentreze pe infrangerea democratilor si pe investigatii.

Nu se stie daca McCarthy, care are sprijinul unei mari majoritati a grupului va avea totusi si sprijinul pentru a depasi opozitia dura si a castiga functia de presedinte.

McCarthy, care reprezinta un district din California, si-a petrecut viata de adult in politica – ca membru al Congresului, apoi legiuitor de stat inainte de a fi ales in Camera Reprezentantilor in 2006. In calitate de vorbitor, McCarthy ar fi bine plasat pentru a jena ambitiile legislative ale lui Biden.

Dar orice presedinte republican va avea sarcina grea de a gestiona un grup republican al Camerei care se misca mereu spre dreapta, cu tendinte fara compromisuri si – cel putin printre unii parlamentari – loialitate fata de fostul presedinte Donald Trump.

Democratii l-au ales pe Jeffries pentru a servi ca lider al minoritatii dupa ce Pelosi, prima femeie care a servit ca presedinte al Camerei, a anuntat ca va renunta la functie. Ea va ramane in Camera in calitate de reprezentant.

A fost pentru prima data in ultimul secol cand Camera nu a reusit sa aleaga un presedinte din primul tur. Numarul record de runde de vot pentru a alege un presedinte al Camerei este de 133 intr-o perioada de doua luni in anii 1850.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: