SUA, „posibil” parteneriat cu talibanii pentru lovituri antiteroriste in Afganistan. Seful Statului Major: „In razboi, faci ceea ce trebuie sa faci”

politica

Chairman of the Joint Chiefs of Staff, General Mark Milley, holds a press conference on July 21, 2021, at The Pentagon in Washington, DC. (Photo by Olivier DOULIERY / AFP) (Photo by OLIVIER DOULIERY/AFP via Getty Images)

Generalul american Mark Milley, seful Statului Major, a declarat ca este „posibil” ca Statele Unite sa incerce sa se coordoneze cu talibanii pentru lovituri antiteroriste in Afganistan impotriva militantilor Statului Islamic sau a altora.

Natura unei relatii intre SUA si talibani, acum ca razboiul s-a incheiat, este una dintre problemele cheie care trebuie rezolvate. Comandantii militari americani s-au coordonat zilnic cu comandantii talibani in afara aeroportului international din Kabul in ultimele trei saptamani pentru a facilita evacuarea a peste 124.000 de persoane, informeaza The Guardian.

Mar Milley a declarat despre recentul aranjament de cooperare cu talibanii pe aeroportul din Kabul: „In razboi, faci ceea ce trebuie sa faci pentru a reduce riscurile pentru misiune si pentru actiune in forta, nu ceea ce vrei neaparat sa faci”.

Comentariile lui Milley au fost facute miercuri, in cadrul unei conferinte de presa la Pentagon, impreuna cu secretarul apararii, Lloyd Austin. Milley i-a numit pe talibani „nemilosi”, adaugand: „Ramane de vazut daca se vor schimba sau nu”.

Armata americana i-a alungat pe talibani de la putere in toamna anului 2001 si a luptat impotriva lor timp de 19 ani.

Prezenta diplomatica americana la Kabul a fost mutata la Doha, in Qatar. Presedintele Joe Biden a remarcat de mai multe ori in ultima vreme ca talibanii sunt dusmani declarati ai jihadistilor din Stat Islamic Khorasan (ISKP), sugerand un interes comun cu Statele Unite.

Biden a promis ca va continua sa vizeze ISKP ca raspuns la atentatul sinucigas cu bomba de saptamana trecuta de la poarta unui aeroport din Kabul, in urma caruia au murit peste 150 de afgani si 13 membri ai serviciilor americane. Sambata, armata americana a efectuat un atac cu drona care, potrivit acesteia, a ucis doi planificatori ISKP. De asemenea, a ucis femei si copii. Marti, Biden a declarat: „Catre ISIS-K: Nu am terminat inca cu voi”, referindu-se la ISKP.

Eliminarea militantilor Statului Islamic sau a altor grupari extremiste, cum ar fi al-Qaeda, va fi mai dificila in lipsa unor forte militare americane pe teren si a unor forte guvernamentale prietene cu care sa faca schimb de informatii. Dar administratia Biden afirma ca poate sa tina sub control aceste grupuri prin monitorizarea si, eventual, lovirea lor cu mijloace aflate in alta parte in regiune.

Milley are o experienta recenta cu liderii talibani: de doua ori anul trecut, ultima data in decembrie, s-a intalnit fata in fata cu acestia in incercarea de a incetini atacurile lor impotriva guvernului afgan sustinut de SUA.

„Razboiul este greu. Este vicios. Este brutal. Este neiertator”, a spus Milley. „Da, cu totii avem durere si furie. Cand vedem ce s-a desfasurat in ultimii 20 de ani si in ultimele 20 de zile, asta creeaza durere si furie”, a declarat Milley.

Biden l-a insarcinat pe secretarul de stat Antony Blinken sa se coordoneze cu partenerii internationali pentru a-i face pe talibani sa respecte promisiunea de a asigura o trecere sigura pentru americani si alte persoane care doresc sa plece.

Generalul de marina Frank McKenzie, seful Comandamentului Central al SUA, a descris relatia Statelor Unite cu talibanii in timpul evacuarii ca fiind „foarte pragmatica”, spunand ca acestia au ajutat la securizarea aeroportului.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: