SUA pregatesc un nou pachet de sanctiuni impotriva Coreei de Nord

externe

Statele Unite pregatesc o noua runda de sanctiuni impotriva Coreei de Nord, a declarat, joi, consilierul pentru securitate nationala al SUA, Jake Sullivan, in timp ce Phenianul continua sa dezvolte rachete si semnaleaza un posibil nou test nuclear, informeaza Reuters.

„Pregatim un nou set de sanctiuni pe masura ce vorbim”, a spus el la o conferinta organizata la Seul de Centrul pentru Studii Strategice si Internationale din SUA si grupul de media sud-coreean JoongAng.

Sullivan, care a vorbit prin intermediul unui video in direct, nu a dat detalii, dar a spus ca Washingtonul s-a angajat sa foloseasca presiunea si diplomatia pentru a sili Coreea de Nord sa renunte la arsenalul sau nuclear.

Punctul central al politicii lui Joe Biden in Coreea de Nord este denuclearizarea peninsulei coreene si ramane ferma in urmarirea acestui obiectiv, fiind in acelasi timp flexibila in lucrul cu partenerii privind modul de realizare a acestuia, a spus el.

El a subliniat o cooperare sporita intre Statele Unite, Coreea de Sud si Japonia, care au intensificat exercitiile militare comune. Statele Unite pregateste, de asemenea, la o prezenta regionala mai „vizibila” a activelor sale strategice, a spus Sullivan, referindu-se la arme majore, cum ar fi portavioanele si bombardierele cu raza lunga de actiune.

Coreea de Nord a spus ca denuclearizarea nu intra in discutie si a acuzat Statele Unite si pe aliatii sai ca duc politici „ostile”, inclusiv sanctiuni, care nu le-au lasat alta cale decat inamarea.

Sullivan a spus ca Washingtonul nu a avut nicio intentie rea fata de Coreea de Nord si este deschis la discutii fara conditii prealabile. „Phenianul a respins aceasta abordare sincera”, a spus el.

Ultima runda de sanctiuni americane din octombrie a vizat doua companii inregistrate in Singapore si o firma inregistrata in Insulele Marshall despre care Washington a spus ca sprijina programele de inarmare ale Phenianului.

Decenii de sanctiuni conduse de SUA nu au oprit programele din ce in ce mai sofisticate de rachete si arme nucleare ale Coreei de Nord, iar China si Rusia au blocat eforturile recente ale Natiunilor Unite de a impune mai multe sanctiuni, spunand ca, in schimb, ar trebui sa fie atenuate pentru a putea deschide calea unor discutii si pentru a evita o criza umanitara.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: