SUA: prima racheta imprimata 3D a incercat pentru a treia oara sa ajunga pe orbita joasa a Pamantului

life

Prima racheta imprimata 3D, opera start-up-ului californian Relativity Space, a decolat miercuri, din Cape Carnival, Florida, dar nu a reusit sa ajunga pe orbita din cauza unei „anomalii” in timpul celei de-a doua etape, potrivit Le Parisien.

Aceasta a fost a treia incercare. Doua teste anterioare au fost anulate in ultimul moment din cauza unor probleme tehnice.

Aceasta misiune, numita „Good luck, have fun” („Noroc, sa te distrezi”), este atent analizata, deoarece rachetele imprimate 3D ar putea reprezenta o mica revolutie in industrie.

Racheta Terran 1 urma sa colecteze date si sa demonstreze ca o racheta imprimata 3D ar putea rezista decolarii si zborului spatial. In total, 85% din masa rachetei a fost imprimata 3D, iar compania urmareste ca in viitor acest procent sa urce la 95%.

Principalul avantaj al acestei tehnici este reprezentat de simplificarea considerabila a procesului de fabricatie si, astfel, reducerea costurilor. Compania spune ca in 60 de zile se poate ajunge de la materia prima la produsul finit.

Terran 1 are 33,5 m inaltime si putin peste 2 m in diametru. Primul etaj are noua motoare, de asemenea, imprimate 3D. Obiectivul sau este sa poata plasa pe orbita joasa a Pamantului obiecte cantarind 1.250 kg (sateliti mici, de exemplu), ceea ce il face un lansator usor. Dar acest prim zbor nu a contine incarcatura utila.

Racheta ar fi trebuit sa atinga, la 80 de secunde de la decolare, punctul in care forta aerodinamica exercitata asupra masinii este cea mai mare. Aceasta este etapa cruciala a zborului, potrivit directorului

Relativity Space. „Am demonstrat deja pe teren ceea ce speram sa dovedim in zbor, ca atunci cand presiunea dinamica si tensiunea vehiculului sunt maxime, structurile imprimate 3D pot rezista acestor forte”, a scris Tim Ellis pe Twitter la inceputul lunii martie.

Dupa separarea din prima etapa a rachetei, a doua ar fi trebuit sa ajunga pe orbita Pamantului la 8 minute dupa decolare. A reusi acest pas inca de la primul zbor ar fi fost „fara precedent”, a anuntat Tim Ellis.

Racheta foloseste drept combustibil metalox, un amestec de oxigen lichid si gaz natural lichefiat (in esenta metan). Daca ar fi reusit sa ajunga pe orbita, ar fi prima racheta care foloseste acest combustibil. Relativity Space, care promoveaza viziunea pe termen lung a unei umanitati care traieste pe mai multe planete, sustine ca este combustibilul „viitorului”, cel mai usor de produs pe Marte.

Datele colectate in timpul zborului inaugural al lui Terran 1 vor fi folosite si pentru dezvoltarea surorii sale mai mari: Terran R. Aceasta racheta mai mare, dezvoltata tot de Relativity Space, va trebui sa poata transporta 20.000 kg pe orbita joasa a pamantului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: