SUA promite ca va ajuta Romania in cazul in care un numar mare de refugiati din Ucraina va ajunge la noi: „Trebuie sa fim pregatiti”

news

Statele Unite sunt angajate sa depuna toate eforturile pentru a ajuta la consolidarea rezistentei Romaniei in fata efectelor unei potentiale actiuni militare a Rusiei in Ucraina si ia in considerare toate scenariile, inclusiv o eventuala criza energica si o posibila criza a refugiatilor ucraineni in Romania, a afirmat miercuri, la Bucuresti, Derek Chollet, consilier politic in cadrul Departamentului de Stat al SUA, care in acelasi timp s-a declarat „impresionat” de nivelul pregatirilor pe care i le-au prezentat oficialii romani.

„Avem o serie de ingrijorari (in legatura cu o potentiala escaladare a crizei ucrainene -n.r.), de la cele mai mici la cele mai mari. Sunt convins ca guvernul roman intelege provocarile. Noi, in SUA, o facem. Si suntem angajati sa lucram impreuna la planurile de interventie pentru situatii neprevazute si, daca acestea s-ar intampla, sa lucram impreuna pentru a le aborda”, a declarat Chollet la o intalnire cu un grup de jurnalisti romani, in cadrul unei vizite la Bucuresti ca parte a unui turneu in Europa.

„Sunt foarte impresionat de nivelul pregatirilor pe care le-am auzit astazi de la colegii de la Bucuresti. Guvernul roman analizeaza diferitele planuri de interventie pentru situatii neprevazute. Avem de-a face cu provocari complicate. Trebuie sa ne gandim impreuna la diferitele directii in care poate evolua aceasta criza (ucraineana), inclusiv la ce este mai rau. Discutam despre eforturile de a incerca sa evitam sa se intample ce este mai rau, dar e clar ca trebuie sa fim pregatiti”, a mai spus principalul consilier al secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, citat de Agerpres.

El a precizat ca parte din aceste eforturi sunt si cei pana la 1.000 de militari suplimentari americani care vor ajunge in Romania in urmatoarele zile.

Chollet a declarat de asemenea ca a discutat cu oficialii romani despre riscul unei crize a refugiatilor ca urmare a unei potentiale actiuni militare ruse in Ucraina, precizand ca SUA si aliatii lor europeni iau in considerare si scenariul unei astfel de crize „la scara mare”.

Totodata, el a spus ca a avut „discutii bune” cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, despre ce s-ar putea intampla daca ar aparea o criza energetica in Romania si in Europa, iar alimentarea cu gaz ar fi intrerupta sau taiata, ca urmare a unei invazii a Rusiei in Ucraina.

„Am discutat despre ce poate face lumea pentru a ajuta Romania sa se asigure ca poate depasi astfel de provocari. Toti ne gandim la asta, pentru ca preturile ridicate la energie ne pot afecta pe toti”, a adaugat el.

„Lucram intens cu colegii din intreaga lume care pot ajuta Romania si alte state in cazul unei crize energetice ca urmare a unei actiuni militare a Rusiei”, a mai spus Chollet.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: