SUA pun piciorul in prag, Erdogan este avertizat: „Turcia ar putea fi data AFARA din NATO”

externe

Turcia si-ar putea pierde calitatea de membra a NATO daca nu respecta principiile democratiei dupa esuarea loviturii de stat, avertizeaza Statele Unite.

Guvernul turc este somat sa respecte „regulile democratiei” in reactiile de raspuns la tentativa de lovitura de stat, informeaza The Independent.

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a declarat, in urma unei intalniri cu sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, ca SUA sunt „alaturi de conducerea aleasa a Turciei, insa solicitam guvernului turc sa aplice cele mai inalte standarde de respect fata de institutiile democratice si de suprematia legii”.

Agentia de presa Anadolu a anuntat ca au fost emise mandate de arestare in cazul a 2.745 de judecatori si procurori din toata Turcia. Numarul total al arestarilor este greu de estimat, dar agentia de presa Dogan afirma ca 44 de judecatori si procurori au fost arestati noaptea trecuta in orasul Konya (centru) si 92 in Gaziantep (sud-est).

De asemenea, cel putin 103 generali si amirali turci au fost arestati in cadrul anchetei asupra loviturii de stat esuate in Turcia, relateaza luni AFP.

Erdogan a declarat duminica ca va elimina „virusul” razvratirii din toate institutiile statului.

Comunitatea internationala a avertizat Turcia impotriva tentatiei unei represiuni generalizate.

In total, armata turca numara 359 de generali si amirali, potrivit agentiei de presa ruse TASS.

In prezent, se stie despre arestarea a peste 6.000 de persoane, deopotriva militari si magistrati. Totodata, peste 8.000 de angajati ai politiei au fost eliberati din functii in intreaga tara.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: