SUA reactioneaza la drona prabusita in Romania: trimit noi avioane F-16 in tara noastra

news

avioane F-16, aprobare, Statele Unite, Danemarca, Olanda, Ucraina, anthony blinken,

Departamentul de Stat al Statele Unite a anuntat vineri ca vor fi trimise in Romania noi avioane de lupta F-16, decizia fiind luata dupa ce o drona ruseasca a cazut in judetul Tulcea.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a discutat joi la telefon cu ministrul roman de externe, Luminita Odobescu, despre investigatia Romaniei privind resturile de drone gasite in Romania, in apropierea granitei cu Ucraina, subliniind sprijinul neclintit al SUA pentru Romania, potrivit purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat Matthew Miller.

In cadrul convorbirii telefonice, Blinken si Odobescu au vorbit despre o cooperare suplimentara pentru mentinerea securitatii spatiului aerian, inclusiv despre o viitoare rotatie a unor avioane de lupta F-16 suplimentare ale SUA pentru a consolida misiunea de politie aeriana a NATO in Romania.

Secretarul de stat Blinken a afirmat sprijinul nostru neclintit pentru Romania, aliatul nostru NATO, a spus purtatorul de cuvant Matthew Miller.

Comunicatul Departamentul de Stat:

”Secretarul de stat Antony J. Blinken a discutat astazi cu ministrul roman de externe, Luminita Odobescu. Secretarul de stat Blinken si ministrul de externe Odobescu au discutat despre investigatia Romaniei privind resturile de drone gasite in Romania, in apropierea granitei cu Ucraina. Cei doi au discutat despre o cooperare suplimentara pentru mentinerea securitatii spatiului aerian, inclusiv despre o viitoare rotatie a unor avioane de lupta F-16 suplimentare ale SUA pentru a consolida misiunea de politie aeriana a NATO in Romania. Secretarul Blinken a afirmat sprijinul nostru neclintit pentru Romania, aliatul nostru NATO”.

De asemenea, seful Statului Major al Apararii (SMAp), generalul Daniel Petrescu, a discutat la telefon cu generalul Christopher Cavoli, comandant suprem al Fortelor Aliate din Europa (SACEUR), despre descoperirea unor elemente de drona, pe malul roman al Dunarii, informeaza MApN.

Potrivit sursei citate, convorbirea a avut loc joi.

„Discutiile au vizat situatia regionala de securitate in contextul intensificarii atacurilor Federatiei Ruse asupra unor obiective de infrastructura civila din Ucraina, situate in vecinatatea tarii noastre, descoperirea unor elemente de drona in zona localitatii romanesti Plauru, precum si masurile aliate si nationale pentru evitarea unor eventuale incidente pe teritoriul Romaniei”, se arata intr-un comunicat transmis vineri de MApN, citat de Agerpres.

Ministrul Angel Tilvar a declarat, miercuri, ca in judetul Tulcea au fost gasite fragmente dintr-un echipament „care ar putea fi asimilat unei drone”, probele urmand sa fie analizate pentru a se stabili originea, capacitatea si tipul echipamentului.

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat ca a fost informat „in timp real” de Ministerul Apararii Nationale de aceasta situatie.

Seful statului a precizat ca, „daca se confirma ca aceste elemente apartin unei drone a Rusiei”, situatia este „inadmisibila” si este o incalcare grava a suveranitatii Romaniei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: