SUA resping cererea Ucrainei de interzicere a vizelor pentru rusi: „Este important sa tragem o linie intre actiunile guvernului rus si politicile sale in Ucraina si poporul Rusiei”

externe

Statele Unite au respins luni cererea Ucrainei de interzicere generala a vizelor pentru rusi, declarand ca Washingtonul nu ar dori sa inchida caile spre refugiu pentru disidentii din Rusia si pentru altii vulnerabili la abuzuri ale drepturilor omului, relateaza marti Reuters, citata de Agerpres.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut prima data interzicerea vizelor intr-un interviu la inceputul acestei luni pentru Washington Post, spunand ca rusii „ar trebui sa traiasca in propria lor lume pana cand isi vor schimba filosofia”.

Zelenski a lansat apoi un alt apel acum cateva saptamani ca statele Uniunii Europene sa interzica vizele pentru cetatenii rusi pentru ca blocul sa nu devina un „supermarket” deschis oricui dispunand de mijloacele de a intra.

Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat a declarat ca administratia presedintelui democrat Joe Biden a impus deja restrictii de viza pentru oficialii Kremlinului, dar a precizat ca se va concentra pe identificarea celor implicati in invadarea Ucrainei de catre Rusia si ii va trage la raspundere.

„SUA nu ar dori sa inchida caile de refugiu si siguranta pentru disidentii Rusiei sau pentru altii care sunt vulnerabili la abuzuri ale drepturilor omului”, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat. „De asemenea, am spus-o clar ca este important sa tragem o linie intre actiunile guvernului rus si politicile sale in Ucraina si poporul Rusiei”, a adaugat purtatorul de cuvant.

Unii lideri din UE precum prim-ministrul finlandez Sanna Marin si omologul ei din Estonia, Kaja Kallas, au cerut interzicerea vizelor la nivelul UE. Insa cancelarul german Olaf Scholz s-a opus luni, spunand ca rusii ar trebui sa-si poata parasi tara daca nu sunt de acord cu regimul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: