SUA sanctioneaza o fundatie iraniana care ar avea legatura cu atacul asupra scriitorului Salman Rushdie

externe

Trezoreria Statelor Unite a anuntat, vineri, sanctiuni impotriva fundatiei iraniene 15 Khordad, acuzata ca a oferit o recompensa pentru uciderea scriitorului Salman Rushdie, care a fost ranit de un atacator in august anul trecut, transmite dpa citata de Agerpres.

Fundatia 15 Khordad „a promis milioane de dolari oricui este dispus sa execute aceasta actiune odioasa. (…) Conducerea fundatiei 15 Khordad si-a anuntat public oferta, sustinand ca intreaga suma va fi acordata imediat oricui il asasineaza pe Rushdie”, a aratat Departamentul Trezoreriei de la Washington.

Sanctiunile implica blocarea oricaror active din SUA ale fundatiei si interdictia relatiilor comerciale cu fundatia pentru toti cetatenii americani.

Rushdie, celebru pentru cartea sa „Versetele satanice”, a fost injunghiatd e mai multe ori de un barbat in timpul unui eveniment literar la New York. IN urma atacului, el a suferit mai multe rani, si-a pierdut un ochi si nu mai poate folosi o mana.

Volumul sau din 1988 a atras o fatwa – decret religios – din partea liderului iranian de atunci, ayatollahul Khomeini, prin care scriitorul a fost condamnat la moarte. Unii musulmani au considerat ca opera literara respectiva este o ofensa la adresa credintei lor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: