SUA sanctioneaza o grupare israeliana pentru atacurile asupra ajutoarelor umantare pentru Gaza

externe

SUA au impus sanctiuni unui grup israelian despre care spune ca a atacat convoaiele cu ajutor umanitar care se indreptau spre Gaza, potrivit BBC.

Departamentul de stat a declarat ca activele americane ale Tzav 9 – o organizatie cu legaturi cu rezervistii israelieni si colonistii din Cisiordania – vor fi inghetate si americanilor li se va interzice sa aiba legaturi cu ea.

De cateva luni, activistii israelieni au impiedicat convoaiele de ajutor destinate palestinienilor sa ajunga in Fasia Gaza.

Pe 13 mai, protestatarii au fost filmati atacand doua camioane in Cisiordania ocupata si rupand sacii cu cereale. Vehiculele au fost incendiate.

La acea vreme, Tzav 9 spunea ca unele dintre actiunile protestatarilor „nu erau in concordanta cu valorile miscarii noastre”. Dar a adaugat ca „blocarea camioanelor este un pas eficient si practic in care strigam ca „nu trece niciun ajutor pana la intoarcerea ultimului ostatici””.

Departamentul de stat a declarat vineri ca sanctiunile SUA au fost impuse in baza unui ordin executiv privind violenta din Cisiordania semnat de presedintele Joe Biden in februarie.

„De luni intregi, indivizii de la Tzav 9 incearca in mod repetat sa impiedice livrarea ajutorului umanitar catre Gaza, inclusiv prin blocarea drumurilor, uneori cu violenta, de-a lungul rutei lor din Iordania in Gaza, inclusiv tranzitarea Cisiordaniei”, a declarat departamentul de stat intr-un comunicat.

Anterior a sanctionat colonistii evrei implicati in atacuri asupra palestinienilor, precum si asupra gruparilor militante palestiniene.

Fortele de Aparare ale Israelului (IDF) au fost, de asemenea, acuzate ca au oprit ajutoarele, acuzatie pe care o neaga.

ONU a avertizat ca peste un milion de oameni din Gaza s-ar putea confrunta cu foametea pana la jumatatea lunii iulie, daca nu se permite intrarea de mai mult ajutor in fasie.

Peste 37.000 de persoane au fost ucise si alte sute de mii au fost ranite sau stramutate in ofensiva Israelului impotriva Hamas in Gaza, potrivit

Ministerului Sanatatii condus de Hamas.

Razboiul a inceput dupa ce Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie, ucigand aproximativ 1.200 de oameni si luand alti 251 inapoi in Gaza ca ostatici.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: