SUA: Satanistii se vor oferi voluntari in scolile din Florida in semn de protest fata de proiectul de lege privind religia in scoli al guvernatorului DeSantis

externe

Mesagerii intunecati ai satanismului ar putea ajunge in curand in scolile publice din Florida, o consecinta a efortului guvernatorului de dreapta Ron DeSantis pentru a aduce mai multa religie in educatie, potrivit The Guardian.

Membrii Templului Satanic spun ca sunt pregatiti sa actioneze drept preoti voluntari in temeiul unei legi de stat care a intrat in vigoare saptamana aceasta, care deschide campusurile pentru „consiliere si sprijin suplimentar pentru studenti” din partea organizatiilor externe.

Desi HB 931 lasa implementarea programelor in seama districtelor scolare individuale si cere doar scolilor sa mentioneze religia unui voluntar „daca exista”, DeSantis a aratat clar ca intentia sa este de a restabili principiile crestinismului in educatia publica.

Fara proiectul de lege „Practic, spui ca Dumnezeu nu are ce cauta [in campus]. Este gresit”, a spus DeSantis la semnarea acestuia in aprilie.

Satanistii vad legea, care vine pe fondul unui puternic impuls teocratic catre educatie al dreptei religioase la nivel national, ca pe o sansa egala: daca preotilor crestini li se permite accesul la elevi, adesea in etapele cele mai vulnerabile si mai impresionabile ale vietii lor, atunci au si ei acelasi drept.

Cu toate acestea, nu exista planuri de a introduce studii ale artelor intunecate sau ritualuri satanice la cursuri. Templul Satanic il sustine pe Satan nu ca pe un demon omniprezent, ci ca pe un simbol al rebeliunii si rezistentei la autoritarism, iar strategia sa este sa evidentieze incalcarile flagrante ale separarii protejate constitutional dintre biserica si stat.

„Aveti teocrati care forteaza din ce in ce mai mult, semneaza proiecte de lege neconstitutionale si isi dau seama ca nu exista nicio consecinta. Si, de asemenea, isi dau seama ca atunci cand oamenii vad aceste legi adoptate si apare indignarea, nici macar nu vor recunoaste sau nu isi vor da seama cand acele legi sunt ulterior anulate de catre instante. Ei dau tuturor impresia ca aceste tipuri de lucruri sunt legale, acesta este doar mediul in care traim. Si, in felul acesta, ii anesteziaza cu adevarat pe oameni cand aceste lucruri isi produc efectiv efectele sau cand sunt sustinute de un judecator corupt care doar face politica partizana”, ”, a spus Lucien Greaves, cofondatorul Templului Satanic.

Greaves a spus ca organizatia sa are membri pregatiti sa faca voluntariat daca districtele scolare din Florida sau conducerea scolilor anunta ca se vor inscrie in programul lui DeSantis. Pana acum, cu legea intrata in vigoare de doar o saptamana si scolile fiind in vacanta de vara, niciuna nu a facut-o.

Tactica a functionat inainte. Cand Rick Scott, predecesorul lui DeSantis, a semnat o lege in 2013 care promoveaza sesiunile de rugaciune si libertatea religioasa in scoli, membrii Templului l-au sustinut. Aproape 90% dintre respondentii la un sondaj Guardian la acea vreme au declarat ca satanistii aveau aceleasi drepturi de a se inchina in scolile din Florida ca si membrii altor religii principale si, probabil, descurajate de perspectiva de a fi vazute ca fiind in favoarea acesteia, districtele scolare au dat inapoi.

Templul a castigat si mai multa importanta mai tarziu in acel an, prin anuntarea plasarii unei sculpturi de bronz de peste 2 metri a idolului pagan Baphomet, cu trup de om, cap de tap si aripi de inger, alaturi de o statuie recent instalata a celor Zece Porunci la capitoliul statului Oklahoma. (statuia Zece Porunci a fost inlaturata ulterior prin ordinul curtii supreme a statului).

In alta parte, templul a promovat cluburile satanice pentru copii in state in care grupurilor religioase li se permite sa isi desfasoare activitatea in campus si, se spune, „folosesc amenintarile cu condamnare vesnica pentru a converti copiii la sistemul lor de credinte”. Programul se concentreaza pe stiinta, gandire critica si arte creative, „fara interes in convertirea copiilor la satanism”.

Intre timp, DeSantis a promis ca nu va permite membrilor Templului Satanic sa intre in scoli.

Desi Templul Satanic este recunoscut de guvernul SUA ca fiind o biserica, DeSantis a spus ca satanismul „nu este o religie” si, prin urmare, „nu se califica”, un comentariu care parea sa contrazica o premisa cheie a proiectului de lege.

„A fost promovat cu promisiuni ca posturile de preot din scolile publice vor fi deschise tuturor persoanelor si ca acestea vor oferi consiliere spirituala elevilor care ar dori acest lucru, dar nu vor face prozelitism si nici nu vor constrange elevii sa participe la activitati religioase”, a spus Fundatia Freedom From Religion intr-un comunicat.

Greaves a spus ca Templul este pregatit sa ia masuri legale daca statul Florida ar incerca sa-i blocheze accesul la scoli.

„Cand [DeSantis] a urcat pe podium si le-a spus oamenilor ca vor aduce preoti in scoli, dar satanistilor nu li se va permite, el a mintit direct districtele scolare si le supune unui risc pe care el nu si-l asuma. Nimic din lege nu ne exclude. Nu poate sa declare asa ceva si sa se astepte ca declaratia sa sa fie tratata ca lege, iar daca nu intelege asta, ceea ce este foarte probabil, evident ca nu are cum sa fie guvernator”, a spus Greaves.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: