externe

SUA se pregatesc sa anunte contracte de armament in valoare de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina

Statele Unite pun la punct unul dintre cele mai mari pachete de ajutor militar pentru Ucraina de pana acum, pregatindu-se sa incheie contracte pentru arme si echipamente in valoare de pana la 6 miliarde de dolari pentru fortele Kievului, potrivit a doi oficiali americani, relateaza Politico.

Pachetul, care ar putea fi finalizat si anuntat inca de vineri, face parte din finantarea de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, promulgata miercuri de presedintele Joe Biden. Acesta ar urma sa includa munitii pentru sistemul de aparare antiaeriana Patriot, munitie de artilerie, drone, arme de contra-drone si rachete aer-aer care sa fie montate pe avioanele de lupta, potrivit celor doi oficiali.

Secretarul apararii, Lloyd Austin, este asteptat sa anunte noul ajutor in timpul unei intalniri online, vineri, a celor peste 50 de natiuni care alcatuiesc Grupul de contact pentru apararea Ucrainei, (formatul Ramstein).

Pachetul, care se adauga la ajutorul de 1 miliard de dolari anuntat miercuri de Washington, vine in conditiile in care Kievul este depasit in armament si in personal de fortele rusesti, in timp ce industria de razboi rusa functioneaza la capacitate maxima.

Luna trecuta, administratia Biden a livrat in secret Ucrainei versiunea cu raza lunga de actiune a ATACMS pentru prima data in cei doi ani de razboi – iar Kievul a folosit deja arma de mai multe ori pentru a lovi adanc in spatele liniilor rusesti.

„Unul dintre lucrurile pe care am putut sa le observam este ca, atunci cand Ucraina este aprovizionata, a fost capabila sa fie eficienta”, a declarat joi, in cadrul unei discutii la Universitatea Georgetown, presedintele Statului Major interarme, generalul C.Q. Brown.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Xi Jinping la Paris, ce a discutat cu Macron si Ursula von der Leyen: „China sa isi foloseasca toata influenta asupra Rusiei pentru a pune capat razboiului”

Presedintele francez Emmanuel Macron si presedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen l-au presat pe…

36 de minute ago

Aterizarea unui avion pe o autostrada aglomerata din Letonia. Cu ce probleme s-a confruntat pilotul – Video

Un avion cu doua persoane la bord a aterizat de urgenta pe o autostrada din…

2 ore ago

Profesorii iranieni au iesit in strada in toata pentru a cere reforme in educatie. Regimul a trecut la represalii

Profesorii din Iran au iesit in strada in sprijinul reformelor din sectorul educatiei si pentru…

2 ore ago

Raportul oficial, cum a aparut craterul din mijlocul Slanicului: „Efectul actiunii apei care circula prin subsol pe dedesubtul stratului de asfalt”

Autoritatile au dat publicitatii, luni un raport preliminar in cazul surparii unei zone din centrul…

3 ore ago

Scad puternic temperaturile, se raceste vremea in Romania. Ploile vor predomina in majoritatea regiunilor in urmatoarele doua saptamani

Vremea se va raci in majoritatea regiunilor tarii in urmatoarele zile, insa de la mijlocul…

3 ore ago