SUA si aliatii din NATO vor livra in urmatoarele luni Ucrainei „zeci” de sisteme de aparare antiaeriana, inclusiv patru sisteme Patriot

externe

Ucraina, rachete, Patriot, livrate, NATO, aparare aeriana

SUA si cel putin alti noua aliati NATO au convenit sa trimita „zeci” de sisteme de aparare antiaeriana in urmatoarele luni in Ucraina, inclusiv cel putin patru baterii Patriot, potrivit unui acord comun emis pe 9 iulie.

Anuntul vine la inceputul summitului NATO de la Washington, razboiul din Ucraina urmand sa domine lucrarile summitului.

Potrivit declaratiei emise de Casa Alba, SUA, Germania si Romania vor furniza „rapid” Ucrainei baterii Patriot suplimentare, in timp ce Tarile de Jos vor furniza componente pentru functionarea unei alte baterii Patriot.

Italia va furniza, de asemenea, un sistem suplimentar de aparare antiaeriana SAMP-T.

„Aceste cinci sisteme strategice de aparare aeriana vor contribui la protejarea oraselor, civililor si soldatilor ucraineni si ne coordonam indeaproape cu guvernul ucrainean astfel incat aceste sisteme sa poata fi utilizate rapid”, se arata in declaratia comuna.

In lunile urmatoare, Canada, Norvegia, Spania si Regatul Unit vor contribui, de asemenea, la furnizarea suplimentara a „zeci” de sisteme tactice de aparare aeriana catre Ucraina, inclusiv NASAMS, HAWKs, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS si sisteme Gepard, conform acordului citat de Kyiv Independent.

In deschiderea summitului NATO, presedintele american Joe Biden a anuntat furnizarea de sisteme de aparare aeriana.

„Astazi anunt o donatie istorica de echipamente de aparare aeriana pentru Ucraina”, a declarat Biden. „Statele Unite se vor asigura ca, atunci cand exportam interceptoare critice de aparare aeriana, Ucraina merge in prima linie”.

Biden a adaugat ca Ucraina urmeaza, de asemenea, sa primeasca „sute” de interceptoare suplimentare in cursul anului viitor.

Nu a fost furnizat un calendar definitiv cu privire la cat de repede se poate astepta Ucraina sa primeasca sistemele de aparare aeriana. Acordul a mentionat ca va exista un anunt suplimentar „in acest an privind sisteme strategice suplimentare de aparare aeriana pentru Ucraina”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: