SUA solicita imperios RUSIEI sa restituie Crimeea catre Ucraina: „Nu vom accepta niciodata invazia Crimeei”

externe

Vicepresedintele american Joe Biden, aflat in vizita in Ucraina, a cerut luni Moscovei sa respecte acordurile de pace pentru estul separatist prorus al Ucrainei si sa restituie Kievului peninsula Crimeea, anexata de Rusia in 2014, relateaza AFP.

Acordurile de pace de la Minsk, semnate in februarie cu medierea Germaniei si a Frantei, ‘nu vor avea sansa de reusita daca Rusia nu-si indeplineste angajamentele’, a declarat Joe Biden in cadrul unei conferinte de presa comune cu presedintele ucrainean Petro Porosenko.

‘Moscova trebuie sa puna capat ocupatiei teritoriului suveran al Ucrainei. Crimeea este inca un teritoriu suveran al Ucrainei’, a subliniat el, citat de Agerpres.

‘Invazia Crimeii de catre Rusia nu va fi niciodata acceptata de Statele Unite, nici de comunitatea internationala’, a mai spus vicepresedintele american.

Acordurile de la Minsk prevad preluarea controlului de catre Ucraina a granitei sale cu Rusia, din care 20% (400 de km) se afla in prezent in mainile separatistilor prorusi, precum si retragerea militarilor si a mercenarilor straini.

Kievul si statele occidentale acuza Rusia ca sprijina militar rebelii din estul Ucrainei si ca a desfasurat trupe in aceste zone. Moscova respinge insa orice implicare militara in conflictul care a facut peste 8.000 de morti din aprilie 2014 si nu admite decat prezenta ‘voluntarilor’ plecati sa lupte alaturi de insurgenti.

Conflictul a izbucnit la o luna dupa anexarea peninsulei Crimeea de catre Kremlin, precedata de trei saptamani de ocupatie de catre trupele ruse si de un referendum controversat care nu a fost recunoscut de comunitatea internationala.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: