SUA spun ca Iranul a cerut ajutor dupa accidentul de elicopter in care a murit presedintele tarii, Ebrahim Raisi. Alegeri pe 28 iunie

externe

Autoritatile iraniene au convenit sa organizeze alegerile prezidentiale pe 28 iunie, dupa moartea presedintelui Ebrahim Raisi si a altor oficiali intr-un accident de elicopter, relateaza agentia de presa de stat IRNA, potrivit AP.

Presedintele interimar Mohammad Mokhber si alti lideri, inclusiv seful sistemului judiciar si presedintele parlamentului, au convenit asupra datei. Decizia trebuie aprobata de Consiliul Gardienilor Revolutiei, conform constitutiei Iranului, care spune ca ar trebui convocate noi alegeri in termen de 50 de zile.

Potrivit IRNA, candidatii se pot inscrie in perioada 30 mai – 3 iunie, iar campania va avea loc intre 12 si 27 iunie.

Televiziunea de stat din Iran a anuntat ca toate birourile guvernamentale si intreprinderile private din tara vor fi inchise miercuri, atunci cand va avea loc inmormantarea victimelor accidentului. Liderul suprem ayatollahul Ali Khamenei se va ruga pentru cei morti.

Ceremonii funerare separate vor avea loc marti in orasul de nord-est Tabriz si in Qom, care gazduieste seminarii majoritar siite.

Inmormantarea presedintelui Ebrahim Raisi va avea loc joi la Mashhad, unde s-a nascut.

Intr-o declaratie publicata luni, Departamentul de Stat al SUA a oferit condoleante oficiale pentru victimele accidentului de elicopter. Acesta a adaugat ca „cand Iranul alege un nou presedinte, reafirmam sprijinul nostru pentru poporul iranian si lupta acestuia pentru drepturile omului si libertatile fundamentale”.

Intr-o declaratie separata, secretarul american al apararii, Lloyd Austin, a declarat ca SUA continua sa monitorizeze situatia din jurul „prabusitii foarte nefericite a elicopterului”, dar spune ca nu are nicio perspectiva asupra cauzei accidentului. Austin a adaugat ca „nu vede in mod necesar niciun impact mai amplu asupra securitatii regionale in acest moment”.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat ca Iranul a solicitat asistenta Statelor Unite dupa prabusirea de duminica. SUA au spus ca vor face tot ce pot, dar s-a dovedit ca nu a putut face nimic din punct de vedere logistic pentru a ajuta.

Nu este clar unde a trimis Iranul cererea de asistenta, in conditiile in care cele doua tari nu au relatii diplomatice oficiale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: