SUA trimit in Ucraina noi rachete HIMARS in valoare de 450 de milioane de dolari. Lupte dure in Severodonetk, guvernatorul anunta ca ucrainenii sunt nevoiti sa se retraga

externe

himars, sistem de rachete

Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 450 de milioane de dolari, a anuntat joi John Kirby, oficial care coordoneaza comunicarea Casei Albe pe probleme strategice, transmite AFP, citata de Agerpres.

Aceasta duce la „aproximativ 6,1 miliarde” de dolari suma totala a ajutorului militar oferit de Washington Kievului de la invadarea tarii de catre Rusia si la 6,8 miliarde de dolari de cand Joe Biden este presedinte, a afirmat Kerby.

Aceasta noua componenta a asistentei oferite Ucrainei prevede in special livrarea a patru sisteme Himars (High Mobility Artillery Rocket System), lansatoare de rachete puternice montate pe blindate usoare.

Armata ucraineana insista mult asupra necesitatii de a avea acest tip de sisteme, in contextul in care, in prezent, conflictul a intrat intr-o noua faza, mai statica, concentrata pe regiunea Donbas din estul tarii si in care artileria grea a capatat un rol mai important.

Noua componenta a asistentei militare americane mai cuprinde, printre altele, munitie, 2.000 de arme automate si barci de patrulare.

John Kirby a mai spus ca partea americana este „zilnic” in contact cu cea ucraineana cu privire la nevoile militare si a precizat ca Statele Unite isi proportioneaza si isi reconfigureaza livrarile de echipamente pentru ca ajutorul acordat sa ramana „pertinent”.

Fortele ucrainene au primit ordin sa se retraga din orasul Severodonetk, in estul tarii, scena unor lupte acerbe cu armata rusa, a anuntat vineri guvernatorul regional, relateaza AFP.

Cucerirea Severodonetk reprezinta o etapa cruciala in planul rus de cucerire a bazinului industrial Donbas, detinut deja partial de separatistii pro-rusi din 2014.

„Fortele armate ucrainene vor trebui sa se retraga din Severodonetk. Au primit ordinul”, a scris pe Telegram Serghei Gaidai guvernatorul regiunii Lugansk, unde se afla aceasta localitate strategica.

„Nu mai are sens sa ramanem pe pozitii care au fost bombardate constant luni de zile”, a adaugat el.

Orasul a fost „aproape redus la ruine” din cauza bombardamentelor continue, a mai spus oficialul ucrainean.

„Toata infrastructura esentiala a fost distrusa. 90% din oras este avariat, 80% din case vor trebui daramate”, a estimat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: