externe

SUA trimit in Ucraina noi rachete HIMARS in valoare de 450 de milioane de dolari. Lupte dure in Severodonetk, guvernatorul anunta ca ucrainenii sunt nevoiti sa se retraga

Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 450 de milioane de dolari, a anuntat joi John Kirby, oficial care coordoneaza comunicarea Casei Albe pe probleme strategice, transmite AFP, citata de Agerpres.

Aceasta duce la „aproximativ 6,1 miliarde” de dolari suma totala a ajutorului militar oferit de Washington Kievului de la invadarea tarii de catre Rusia si la 6,8 miliarde de dolari de cand Joe Biden este presedinte, a afirmat Kerby.

Aceasta noua componenta a asistentei oferite Ucrainei prevede in special livrarea a patru sisteme Himars (High Mobility Artillery Rocket System), lansatoare de rachete puternice montate pe blindate usoare.

Armata ucraineana insista mult asupra necesitatii de a avea acest tip de sisteme, in contextul in care, in prezent, conflictul a intrat intr-o noua faza, mai statica, concentrata pe regiunea Donbas din estul tarii si in care artileria grea a capatat un rol mai important.

Noua componenta a asistentei militare americane mai cuprinde, printre altele, munitie, 2.000 de arme automate si barci de patrulare.

John Kirby a mai spus ca partea americana este „zilnic” in contact cu cea ucraineana cu privire la nevoile militare si a precizat ca Statele Unite isi proportioneaza si isi reconfigureaza livrarile de echipamente pentru ca ajutorul acordat sa ramana „pertinent”.

Fortele ucrainene au primit ordin sa se retraga din orasul Severodonetk, in estul tarii, scena unor lupte acerbe cu armata rusa, a anuntat vineri guvernatorul regional, relateaza AFP.

Cucerirea Severodonetk reprezinta o etapa cruciala in planul rus de cucerire a bazinului industrial Donbas, detinut deja partial de separatistii pro-rusi din 2014.

„Fortele armate ucrainene vor trebui sa se retraga din Severodonetk. Au primit ordinul”, a scris pe Telegram Serghei Gaidai guvernatorul regiunii Lugansk, unde se afla aceasta localitate strategica.

„Nu mai are sens sa ramanem pe pozitii care au fost bombardate constant luni de zile”, a adaugat el.

Orasul a fost „aproape redus la ruine” din cauza bombardamentelor continue, a mai spus oficialul ucrainean.

„Toata infrastructura esentiala a fost distrusa. 90% din oras este avariat, 80% din case vor trebui daramate”, a estimat el.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Explozie puternica, produsa in aceasta dimineata la Rafinaria Petromidia Navodari. A fost activat Planul Rosu de Interventie – VIDEO

O explozie puternica a avut loc in aceasta dimineata la Rafinaria Petromidia, cu degajari foarte…

2 minute ago

Din octombrie anul trecut si pana acum, Rusia a cucerit doar 500 kilometri patrati din teritoriul Ucrainei, dar a pierdut aproape 40.000 de militari

De cand a inceput cea mai recenta operatiune ofensiva a Rusiei, in octombrie 2023, fortele…

9 minute ago

Dupa atacul de la Moscova, ISIS cheama „lupii singuratici” ai miscarii sa comita atentate in Europa, SUA si Israel, in timpul Ramadanului

Militia terorista Statul Islamic (ISIS) si-a revendicat inca o data responsabilitatea pentru atacul de langa…

23 de minute ago

Paramedic SMURD, condamnat la cinci ani si cinci luni de inchisoare pentru ca a agresat sexual o pacienta chiar in ambulanta

Un paramedic SMURD, acuzat ca a agresat sexual o pacienta pe care trebuia sa o…

33 de minute ago

Fostul cancelar german Gerhard Schroder vrea sa se foloseasca de prietenia lui cu Vladimir Putin pentru a contribui la incetarea razboiului din Ucraina

Kremlinul a salutat declaratiile fostului cancelar Gerhard Schroder, despre care se stie ca a avut…

52 de minute ago