SUA trimit o delegatie in China pentru a pregati vizita secretarului de stat Antony Blinken

externe

O delegatie americana de inalt nivel va face o vizita in China pentru a onora promisiunea facuta de liderul chinez Xi Jinping si de presedintele american Joe Biden de incalzire a relatiilor bilaterale,si pentru a pregati vizita secretarului de stat Antony Blinken de la inceputul anului viitor, transmite Reuters.

Anuntul SUA urmeaza comentariilor unui oficial al Casei Albe potrivit caruia China doreste relatii stabile cu Statele Unite, cat mai curand, deoarece se confrunta cu provocari economice interne si respingerea diplomatiei sale insistente in Asia.

Secretarul de stat adjunct pentru Pacific si Asia de Est, Daniel Kritenbrink, si directorul principal al Consiliului de Securitate Nationala pentru China si Taiwan, Laura Rosenberger, vor calatori in China, Coreea de Sud si Japonia in perioada 11-14 decembrie, a anuntat Departamentul de Stat intr-un comunicat.

Presedintele american Joe Biden si presedintele chinez Xi Jinping s-au angajat in discutii directe despre Taiwan si Coreea de Nord, in marja summitului G20 din Indonezia de la jumatatea lunii noiembrie, o intalnire menita sa previna ca relatiile tensionate dintre SUA si China sa se transforme intr-un nou Razboi Rece.

Biden si Xi au abordat in special subiecte precum drepturile omului, invazia Rusiei in Ucraina si probleme economice.
Departamentul de Stat a declarat ca delegatia va continua „sa gestioneze in mod responsabil concurenta intre tari si sa exploreze potentiale zone de cooperare”, a indicat Departamentul de Stat.

Frustrarile legate de protocoalele stricte ale Chinei privind Covid-19 s-au transformat in proteste pe scara larga luna trecuta, cea mai mare dovada de nemultumire a publicului de cand Xi a ajuns la putere in 2012. Regulile au contribuit la incetinirea economiei.

Coordonatorul Casei Albe pentru zona Indo-Pacifica, Kurt Campbell, a declarat joi ca aceste probleme, impreuna cu perceptia ca China i-a antagonizat pe multi dintre vecinii sai, inseamna ca este interesata de legaturi mai previzibile cu Washingtonul pe „termen scurt”.

Campbell a facut aceasta declaratie in cadrul unui eveniment Aspen Security Forum la Washington, la doua zile dupa ce Statele Unite au anuntat planurile de a-si intensifica prezenta militara prin rotatie in Australia, pe fondul preocuparilor comune cu privire la China.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: