externe

SUA trimit super-rachetele THAAD in ajutorul Israelului. Tel Aviv si-a evacuat 14 comunitati din nord, pregatindu-se de atac

Statele Unite ale Americii au anuntat sambata seara ca isi intaresc prezenta militara in Orientul Mijlociu din cauza „escaladarilor recente ale Iranului si fortelor sale complice” in regiune, transmit duminica AFP, dpa si Reuters. Un sistem de aparare antiracheta la mare altitudine (THAAD), precum si mai multe baterii de rachete sol-aer Patriot vor fi desfasurate „in intreaga regiune”, a anuntat secretarul american al apararii, Lloyd Austin, intr-un comunicat de presa.

Israelul a ordonat duminica evacuarea a inca 14 comunitati din nord, aproape de granita cu Libanul, in timp ce isi sporeste atacurile impotriva infrastructurii militare a militiei siite Hezbollah, care si-a intensificat la randul ei lansarile de rachete si obuze asupra teritoriului israelian, transmit EFE si dpa.

Cele 14 comunitati adaugate acestui plan de avacuare sunt: Snir, Dan, Beit Hillel, She’ar Yashuv, Hagoshrim, Liman, Matzuva, Eylon, Goren, Gornot HaGalil, Even Menachem, Sasa, Tziv’on si Ramot Naftali.

Hamas sustine ca s-a oferit sa elibereze duminica alte doua femei pe care le tine captive, Nurit Yitzhak si Yovheved Lifshitz, „urmand aceiasi pasi ca si in cazul celor doua ostatice americane”, a transmis gruparea islamista palestiniana intr-un comunicat difuzat pe canalul sau de Telegram, citat de EFE.

Abu Obeida, purtatorul de cuvant al Brigazilor al-Qasam, aripa inarmata a Hamas, a dat asigurari ca a propus si anterior eliberarea ambelor cetatence israeliene „din motive umanitare imperioase si fara a cere nimic in schimb”, dar, a sustinut el, „Israelul a refuzat sa le primeasca”.

Separat, armata israeliana a acuzat duminica Hezbollahul libanez ca incearca sa obtina o escaladare militara in zona de frontiera cu riscul de a atrage Libanul in razboi, dupa noi schimburi de focuri intre Israel si gruparea siita, transmite AFP. „Hezbollah ataca si atrage Libanul intr-un razboi de pe urma caruia nu va avea nimic de castigat, dar in care risca sa piarda foarte mult”, a avertizat purtatorul de cuvant al armatei israeliene, Jonathan Conricus, in timpul unei interventii pe reteaua de socializare X (fosta Twitter).

Summitul pentru Pace pentru Gaza si „chestiunea palestiniana” organizat de Egipt in asa-numita Noua Capitala Administrativa, la est de Cairo, s-a incheiat sambata fara o declaratie finala comuna din partea celor 34 de tari si organizatii internationale care au participat la intalnire. Egiptul, tara care a convocat intalnirea, a emis totusi o nota in care a multumit pentru efortul de a cauta un consens mai presus de pozitiile politice sau religioase.

In schimb, Israelul a criticat sambata acest summit pentru ca nu a venit cu o condamnare directa impotriva gruparii islamiste Hamas. „Este regretabil ca, pana si atunci cand s-au confruntat cu asemenea atrocitati ingrozitoare, au existat unii oameni care au avut dificultati in a condamna terorismul sau a recunoaste pericolul”, a transmis intr-un comunicat Ministerul de Externe israelian.

Palestinienii au declarat ca au primit noi avertismente din partea armatei israeliene de a se muta din nordul in sudul Fasiei Gaza, cu o mentiune suplimentara ca, daca raman pe loc, ar putea fi identificati drept simpatizanti ai unei organizatii teroriste, transmite duminica Reuters.

Mesajul a fost trimis sambata sub forma unor fluturasi – pe care era imprimat numele si logoul Fortelor de Aparare ale Israelului – si a ajuns la oameni prin intermediul unor mesaje audio pe telefoanele mobile in intreaga Fasie Gaza.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Fiul lui Doldurea a cautat sa fuga din Romania. Anchetatorii au descoperit ca acesta se uita dupa „tari fara extradare” si „boli cu care nu se face puscarie”

Ionut Doldurea, fiul primarului reales Ion Doldurea (PSD), a cautat pe internet informatii despre "tari…

11 ore ago

Presshub: Unde sunt voturile REPER. Partidul acuza fraude in procesele verbale de la sectiile de vot

Unde sunt voturile REPER. Partidul a facut public faptul ca cetateni care au votat pentru…

6 ore ago

Cod rosu de furtuna pentru municipiul Bucuresti si in alte trei judete. Grindina de mari dimensiuni

Administratia Nationala de Meteorologie a emis joi seara avertizari Cod rosu de furtuna pentru municipiul…

6 ore ago

Cod portocaliu de furtuna si ploi torentiale in tara

O ploaie torentiala violenta a lovit Clujul joi seara. Pompierii au fost solicitati sa intervina…

12 ore ago