externe

SUA trimit Ucrainei 100 de drone kamikaze Switchblade. Pot distruge tancuri si alte vehicule blindate

SUA trimit in Ucraina 100 de drone ucigase numite Switchblade, in cadrul unui pachet urias de arme aprobat de presedintele Joe Biden la inceputul acestei luni, au confirmat miercuri oficialii americani, transmite CNBC, citata de News.ro.

Celeste Wallander, secretarul adjunct al Apararii pentru afaceri de securitate internationala, le-a spus parlamentarilor americani ca Kievul a cerut armele, care sunt numite ”drone kamikaze”, in timp ce lupta impotriva invaziei ruse.

”Ne-am angajat sa trimitem 100 de sisteme aeriene fara pilot tactice Switchblade, care urmeaza sa fie livrate in cel mai recent pachet prezidential”, a declarat Wallander intr-o audiere in fata Comitetului pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentantilor.

”I-am ascultat pe ucraineni si luam aceasta cerere foarte in serios”, a spus ea.

Purtatorul de cuvant al Pentagonului, John Kirby, a declarat reporterilor saptamana trecuta ca dronele vor ajunge in curand in Ucraina. El a refuzat sa detalieze mai departe.

Decizia de a echipa Ucraina cu dronele ucigase numite Switchblade vine in urma cererii presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski adresata parlamentarilor americani pentru furnizarea de echipament militar suplimentar.

Desfasurarea Switchblades in luptele din Ucraina ar putea fi cea mai importanta utilizare a acestor arme in lupta, deoarece nu este clar cat de des a folosit armata americana dronele ucigase pe campul de lupta.

AeroVironment, firma americana care produce arma, a refuzat sa comenteze despre acest transfer de arme.

Exista doua variante ale armei, Switchblade 300 si 600. Nu este clar ce versiune trimite SUA in Ucraina.

Varianta 300 este conceputa pentru a lovi tinte mici. Poate incapea intr-un rucsac, cantareste putin peste 5 kilograme si are o autonomie de 10 mile.

Versiunea 600 a armei este conceputa pentru a distruge tancuri si alte vehicule blindate. Cantareste putin mai mult de 54 de kilograme si are o autonomie de peste 40 de mile.

Switchblade-urile sunt echipate cu camere, sisteme de navigatie si explozibili ghidati. Armele pot fi programate sa loveasca automat tinte care se afla la kilometri distanta sau pot zabovi deasupra unei tinte pana cand un operator este angajat sa loveasca.

Atat sistemul de arme 300, cat si 600 este distrus dupa lovirea tintei dorite.

Fiecare Switchblade este o drona de unica folosinta sau ”kamikaze”. Sistemele de arme sunt considerate mai ieftine decat combinatia de a trage o racheta Hellfire, fabricata de gigantul apararii Lockheed Martin, de o drona MQ-9 Reaper a General Atomics. Switchblade 300 este estimat sa coste doar 6.000 de dolari, potrivit unui articol al NBC News.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Dupa tentativa de asasinare a premierului slovac Fico, si omologul sau polonez, Donald Tusk, a primit amenintari cu moartea

Premierul polonez Donald Tusk a scris joi pe X ca a primit amenintari cu moartea…

7 minute ago

SUA nu accepta ca presedintele Xi Jinping sa-si consolideze legaturile atat cu Occidentul, cat si cu Rusia: „China nu poate avea si untul, si banii pentru unt”

Washingtonul nu este de acord ca presedintele chinez Xi Jinping sa "joace pe doua terenuri",…

22 de minute ago

Israelul confirma ca doi dintre muncitorii thailandezi luati ostatici de Hamas pe 7 octombrie au fost ucisi

Armata israeliana a anuntat joi ca doi thailandezi, muncitori agricoli dintr-un kibbutz atacat de Hamas…

37 de minute ago

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

8 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

13 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

13 ore ago