SUA vor acorda 30 de milioane de dolari Republicii Moldova ca sa faca fata crizei energetice

externe

Statele Unite vor acorda un ajutor de 30 de milioane de dolari Republicii Moldova pentru a ajuta aceasta tara mica sa faca fata unei crize energetice si altor dificultati economice „cauzate de razboiul neprovocat si nejustificat al Kremlinului” impotriva Ucrainei, a declarat joi o agentie a guvernului american scrie AP NEWS.

Agentia americana pentru Dezvoltare Internationala a declarat ca fondurile vor fi platite Moldovei – una dintre cele mai sarace tari din Europa, situata intre Ucraina si Romania – prin intermediul unui fond fiduciar al Bancii Mondiale. O parte din fonduri vor fi folosite pentru a achita achizitiile anterioare de energie electrica.

USAID a precizat ca, in timp ce Moldova incepea sa isi revina dupa o recenta „serie de socuri grave”, inclusiv pandemia COVID-19 si o crestere de patru ori a preturilor la gazele naturale, razboiul din Ucraina a pus in pericol „redresarea economica pe termen scurt si perspectivele economice pe termen lung”.

Intr-o declaratie, agentia a calificat ajutorul drept „critic” din cauza impactului razboiului.

Printre acestea se numara sosiri mari de refugiati care fug de razboiul din Ucraina si o criza energetica acuta care s-a agravat dupa ce Moscova – de care Moldova era in intregime dependenta pentru gazele naturale – a redus dramatic livrarile. In plus, inflatia galopanta i-a facut pe unii oficiali sa se teama ca cetatenii nu-si vor putea plati facturile de energie pentru iarna.

In ultimele luni, Moldova a suferit, de asemenea, intreruperi ample de energie electrica ca urmare a bombardamentului rusesc asupra retelei energetice a Ucrainei, la care sistemele din epoca sovietica ale Moldovei raman interconectate.

Presedinta Maia Sandu a declarat intr-un mesaj video postat joi pe Twitter de sefa USAID, Samantha Power, ca Moldova „va simti consecintele razboiului Rusiei pentru o lunga perioada de timp”.

„Ne confruntam deja cu greutati si dificultati”, a spus Sandu. „Aceasta investitie ne va ajuta sa atenuam unele dintre presiunile bugetare cu care ne confruntam… ne va ajuta sa mentinem stabilitatea in tara si ne va ajuta sa continuam implementarea reformelor – Moldova are nevoie de sprijinul partenerilor sai internationali.”

In prezent, Republica Moldova cauta legaturi mai stranse cu Occidentul. In iunie, i s-a acordat statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeana – in aceeasi zi cu Ucraina.

USAID a declarat ca, din februarie, SUA a oferit Moldovei 320 de milioane de dolari in sprijin de urgenta. Anul trecut, sute de milioane de euro au fost, de asemenea, stranse pentru Moldova la diferite conferinte ale donatorilor pentru a ajuta tara sa atenueze consecintele razboiului.

De cand a inceput conflictul din Ucraina o serie de incidente au starnit uneori ingrijorarea ca Moldova, care nu este membra NATO si este neutra din punct de vedere militar, ca ar putea fi atacata, la randul ei de Rusia.

La sfarsitul lunii octombrie, o racheta rusa a aterizat in orasul moldovean Naslavcea, in apropiere de granita cu Ucraina, iar luna trecuta au fost gasite resturi de rachete intr-o livada dintr-un alt oras de frontiera, ceea ce a provocat, de asemenea, alarma.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: