SUA vor o forta multinationala cu participarea statelor arabe in Gaza. Trei state arabe au anuntat ca sunt dispuse sa trimita trupe

externe

Fasia Gaza

Administratia Biden incurajeaza statele arabe sa se alature unei forte de mentinere a pacii care sa fie desfasurata in Fasia Gaza dupa incheierea razboiului, cu misiunea de a umple golurile care vor exista cu siguranta pana la crearea unui nou mecanism de securitate palestinian credibil in aceasta zona, a scris Financial Times, preluat de Kathimerini.

Statele Unite au inceput deja discutiile relevante cu o serie de state arabe.

Egiptul, Emiratele Arabe Unite si Marocul iau in considerare posibilitatea de a se alatura unei astfel de initiative, daca aceasta va trece in cele din urma de la teorie la practica, partea americana respingand insa perspectiva trimiterii de forte americane in enclava palestiniana.

Statele arabe, la randul lor, spun ca aceasta forta ar trebui sa fie condusa de SUA, astfel ca SUA incearca acum sa afle cum sa conduca fara a avea trupe pe teren. „Trei state arabe au avut discutii initiale, Egipt, Emiratele Arabe Unite si Maroc, dar acestea ar dori ca SUA sa recunoasca mai intai un stat palestinian,” a declarat un oficial occidental pentru FT.

Alte puteri arabe, inclusiv Arabia Saudita, au respins ideea de a-si desfasura propriile forte in Gaza, de teama ca ar fi vazute ca fiind complice cu Israelul.

Cu toate acestea, chiar si cei care au obiectii privesc acum mai pozitiv ideea desfasurarii unei forte multinationale de mentinere a pacii in Gaza dupa razboi, deoarece o astfel de actiune ar deschide calea pentru indepartarea fortelor israeliene din zona in cauza.

Insusi secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat duminica trecuta ca Washingtonul „lucreaza de multe, multe saptamani la elaborarea unor planuri credibile de securitate, guvernare si reconstructie (in Gaza) in cooperare cu statele arabe si alti aliati. Seful Departamentului de Stat a adaugat, totusi, ca SUA nu a vazut demersuri similare din partea Israelului.

„Deocamdata, nu este clar ce ar fi dispus sa accepte Israelul”, noteaza FT, argumentand ca SUA au fost frustrate de atitudinea premierului israelian Benjamin Netanyahu, care nu si-a precizat inca intentiile in ceea ce priveste: cat timp intentioneaza sa isi mentina trupele in fasia devastata, pe cine ar putea accepta ca administratori in Fasia Gaza in viitor, dar si durata razboiului in curs de desfasurare in sine.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: