externe

SUA vor sa livreze Ucrainei rachete Harpoon si NSM: „Navele Rusiei nu vor mai avea unde sa se ascunda in Marea Neagra”

Casa Alba lucreaza la un plan pentru a furniza Ucrainei rachete avansate anti-nava pentru a ajuta la infrangerea blocadei navale a Rusiei, au declarat oficiali americani, citati de Reuters.

Ucraina nu a facut niciun secret ca doreste capabilitati americane mai avansate, dincolo de inventarul sau actual de artilerie, rachete Javelin si Stinger si alte arme. Lista Kievului, de exemplu, include rachete care ar putea indeparta marina rusa de porturile sale din Marea Neagra, permitand reluarea transporturilor de cereale si alte produse agricole catre intreaga lume.

Actuali si fosti oficiali americani si surse din Congres vorbesc insa despre obstacole in calea trimiterii de arme cu raza de actiune mai lunga si mai puternice in Ucraina, pentru ca acestea includ cerinte de instruire indelungata, dificultati in intretinerea echipamentelor sau temeri ca armamentul american ar putea fi capturat de fortele rusesti, pe langa teama de escaladare.

Dar trei oficiali americani si doua surse din Congres au declarat ca doua tipuri de rachete anti-nava puternice, Harpoon, fabricate de Boeing (BA.N) si Naval Strike Missile, fabricate de Kongsberg (KOG.OL) si Raytheon Technologies (RTX.N), sunt luate in considerare in mod serios fie pentru a fi trimise direct in Ucraina, fie prin transfer de la un aliat european care detine rachetele.

In aprilie, presedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a facut apel la Portugalia pentru a furniza armatei ucrainene Harpoons, care au o raza de actiune de pana la aproape 300 km.

Dar exista mai multe probleme care impiedica Ucraina sa primeasca rachetele. In primul rand, exista o disponibilitate limitata de platforme care sa lanseze Harpoons de pe tarm – o solutie dificila din punct de vedere tehnic, potrivit mai multor oficiali – deoarece este vorba in principal de o racheta care se lanseaza de pe mare.

Doi oficiali americani au declarat ca Statele Unite lucreaza la solutii potentiale care includ scoaterea unui lansator de pe o nava americana. Ambele rachete costa aproximativ 1,5 milioane de dolari bucata, potrivit expertilor si directorilor din industrie.

Aproximativ 20 de nave ale marinei rusesti, inclusiv submarine, se afla in zona operationala din Marea Neagra, a declarat Ministerul britanic al Apararii.

Bryan Clark, expert naval la Institutul Hudson, a declarat ca 12 pana la 24 de rachete anti-nava precum Harpoon cu raza de actiune de peste 100 km ar fi suficiente pentru a ameninta navele rusesti si ar putea convinge Moscova sa ridice blocada. „Daca Putin persista, Ucraina ar putea dobori cele mai mari nave rusesti, deoarece acestea nu au unde sa se ascunda in Marea Neagra”, a declarat Clark.

Rusia a suferit deja pierderi pe mare, in special scufundarea crucisatorului Moskva, nava amiral a flotei sale din Marea Neagra.

O mana de tari ar fi dispuse sa trimita Harpoons in Ucraina, au declarat oficialii americani si sursele din Congres. Dar nimeni nu vrea sa fie prima sau singura natiune care face acest lucru, temandu-se de represalii din partea Rusiei daca o nava este scufundata cu un Harpoon din stocul lor, a declarat cel de-al treilea oficial american.

Acel oficial american a spus ca acum este o tara care ia in considerare posibilitatea de a fi prima care sa furnizeze racheta Ucrainei. Odata ce acea natiune „bine aprovizionata” se angajeaza sa trimita Harpoon, ar putea urma si altele, a spus oficialul.

Racheta Naval Strike Missile (NSM) poate fi lansata de pe coasta ucraineana si are o raza de actiune de 250 km. De asemenea, este nevoie de mai putin de 14 zile de antrenament pentru a o opera.

Sursele au precizat ca NSM-urile sunt considerate mai putin dificile din punct de vedere logistic decat Harpoons, deoarece aliatii NATO ar putea imprumuta lansatoare terestre mobile, care sunt disponibile, din Norvegia.

Primii doi oficiali americani si sursele din Congres au declarat ca Statele Unite incearca sa gaseasca o modalitate prin care Ucraina sa obtina NSM si lansatoare de la aliatii europeni.

Sursele din Congres au declarat ca o alta optiune ar fi ca Norvegia sa doneze NSM-uri Ucrainei, o idee sustinuta de parlamentarii norvegieni. Ministerul norvegian al Apararii a refuzat sa comenteze ce contributii suplimentare de arme si echipamente de aparare ar putea lua in considerare sa ofere Ucrainei.

Toate cererile de arme americane, precum Harpoons si NSM-uri, ar trebui sa fie aprobate de Departamentul de Stat al SUA, care primeste indrumari de la Casa Alba.

O alta arma care se afla pe lista de cumparaturi a Ucrainei sunt sistemele de lansare a rachetelor multiple (MLRS), cum ar fi M270, fabricat de Lockheed Martin (LMT.N), care poate lovi o tinta la 70 de kilometri sau mai mult, o crestere de trei ori mai mare decat multe dintre actualele obuze ale Ucrainei.

In ultimele saptamani, administratia Biden a decis sa trimita obuziere remorcate M777, care ar putea fi desfasurate mai rapid si expediate in cantitati mai mari, au declarat cei doi oficiali americani.

Cei doi oficiali americani au declarat ca M270 sau un sistem similar, precum M142 HIMARS, va fi luat in considerare pentru a fi trimis in Ucraina odata ce Congresul va aproba o lege de finantare suplimentara de 40 de miliarde de dolari.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

BREAKING Clotilde Armand, trimisa in judecata chiar in ziua in care si-a depus candidatura. Acuzatiile procurorilor si reactia primarului Sectorului 1

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a fost trimisa joi in judecata de procurori, la putin…

3 ore ago

Au zburat palele cabaretului Moulin Rouge, faimos obiectiv turistic al Parisului – Video

Palele morii de vant Moulin Rouge, unul dintre cele mai faimoase obiective turistice din Paris,…

49 de minute ago

Vlad Voiculescu, acuzatii dure la adresa DNA: „Atacuri murdare la adresa unor doamne curajoase care au increderea oamenilor”

Vlad Voiculescu a avut, joi, o reactie dura dupa ce procurorii au trimis-o pe Clotilde…

40 de minute ago

Au fost pusi sub acuzare Petre Roman si Voican Voiculescu in Dosarul Mineriadei. Iliescu va fi audiat, vineri, la domiciliu

Parchetul General a anuntat oficial, joi, punerea sub acuzare a fostului premier Petre Roman si…

O oră ago

Surse: Ciolacu s-a intalnit cu Dan Voiculescu de mai multe ori in ultimele zile. Presiuni pentru ca Piedone sa fie retras in favoarea lui Firea

Premierul PSD Marcel Ciolacu s-a intalnit de cateva ori, in aceste zile, cu Dan Voiculescu…

3 ore ago