politica

Subrezirea Rusiei. Iohannis anunta construirea unui cablu electric intre Romania, Georgia si Azerbaidjan: „Va fi dublat de un cablu submarin de fibra optica Romania-Georgia”

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca Romania lucreaza cu Georgia si cu alte state partenere pentru realizarea unor proiecte strategice majore, o prioritate fiind construirea unui cablu electric intre Romania, Georgia si Azerbaidjan, in cadrul „Coridorului verde de electricitate”, care sa conecteze regiunea Marii Caspice cu cea a Marii Negre si cu spatiul Uniunii Europene.

„Am agreat cu doamna presedinte, in cadrul discutiilor, ca interconectarile fizice la Marea Neagra au un rol esential in consolidarea stabilitatii si prosperitatii acestei regiuni, prin ancorarea durabila a acesteia la spatiul european. In acest sens, Romania lucreaza deja cu Georgia si cu alte state partenere pentru realizarea unor proiecte strategice majore. Astfel, avem ca prioritate construirea unui cablu electric intre Romania, Georgia si Azerbaidjan, in cadrul ‘Coridorului verde de electricitate’, care sa conecteze regiunea Marii Caspice cu cea a Marii Negre si cu spatiul Uniunii Europene. Acesta ar urma sa fie dublat de un cablu submarin de fibra optica Romania-Georgia pentru dezvoltarea conectivitatii digitale intre Uniunea Europeana, Georgia si, mai departe, catre Asia Centrala”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, in declaratia comuna cu omologul georgian, Salome Zourabichvili, citat de Agerpres.

De asemenea, seful statului a amintit ca se lucreaza cu Georgia pentru operationalizarea Coridorului de transport de marfuri Marea Neagra-Marea Caspica, o initiativa a Romaniei.

„Discutam despre stabilirea unei linii de feribot regulate la Marea Neagra, care sa lege Romania de Georgia. Acesta este un proiect esential pentru incurajarea comertului si imbunatatirea conectivitatii intre Uniunea Europeana si Georgia”, a spus Iohannis.

Salome Zourabichvili a afirmat ca se studiaza posibilitatea realizarii cablului electric intre Romania, Georgia si Azerbaidjan.

„Este necesar ca nu doar tarile noastre sa fie pregatite, dar si Uniunea Europeana si institutiile financiare sa finantam tot ce este necesar. Va fi foarte importanta conectarea tarilor noastre si necesar ca in Marea Neagra sa fie pace si securitate. Fara pace si securitate nu este posibil sa functioneze acest cablu”, a spus presedintele Georgiei.

Presedintele Klaus Iohannis si omologul georgian, Salome Zourabichvili, au semnat, marti, Declaratia comuna privind stabilirea unui parteneriat strategic intre Romania si Georgia.

Presedintele Georgiei efectueaza o vizita oficiala in Romania la invitatia presedintelui Klaus Iohannis.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

3 ore ago

Basescu: „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o figura de prostalaul Europei”

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat ca „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o…

2 ore ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

4 ore ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

4 ore ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

5 ore ago