news

„Succes diplomatic exceptional al Romaniei”. Romania va gazdui Centrul European de Securitate Cibernetica al UE

Romania va gazdui, la Bucuresti, Centrul european de competente industriale, tehnologice si de cercetare in domeniul securitatii cibernetice – Centrul Cyber, fiind prima structura a UE care va avea sediul in tara noastra, a anuntat, joi, Ministerul Afacerilor Externe.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca desemnarea Bucurestiului pentru a gazdui Centrul European de Securitate Cibernetica al UE este „un succes diplomatic exceptional”.

„Salut succesul diplomatic exceptional al Romaniei de a obtine gazduirea Centrului European de Securitate Cibernetica la Bucuresti. Este o oportunitate deosebita de a contribui la securitatea cibernetica a tuturor statelor membre UE, stimuland cercetarea si inovarea in domeniu”, a scris seful statului pe Twitter.

„Ministerul Afacerilor Externe saluta cu deosebita satisfactie decizia luata de statele membre UE privind localizarea la Bucuresti a sediului viitorului Centru european de competente industriale, tehnologice si de cercetare in domeniul securitatii cibernetice (Centrul Cyber al UE), urmare procedurii de vot desfasurate in data de 9 decembrie la Bruxelles si finalizate in aceasta dimineata. Pentru Romania, decizia are o valoare istorica, dat fiind ca Centrul european de competente in domeniul securitatii cibernetice reprezinta prima structura a UE pe care tara noastra o gazduieste in calitate de stat membru”, se arata intr-un comunicat de presa al MAE.

Potrivit ministerului, succesul Romaniei este „cu atat mai relevant” in contextul unei competitii „puternice” intre mai multe state membre.

„Prin decizia de plasare la Bucuresti a Centrului european de competente in domeniul securitatii cibernetice sunt recunoscute angajamentul ferm al Romaniei pentru consolidarea proiectului european si expertiza deosebita pe care tara noastra o detine in domeniul digital si al securitatii cibernetice”, a subliniat MAE.

Rezultatul obtinut de Romania a fost posibil in urma unor demersuri diplomatice „intense” in ultima perioada derulate atat la Bucuresti si Bruxelles, cat si in capitalele statelor membre, a explicat sursa citata.

„Romania aduce o certa valoare adaugata la dezvoltarea securitatii cibernetice in Europa si pe plan international, iar increderea acordata astazi de statele membre reconfirma aceasta contributie. Sunt convins ca decizia de stabilire a Centrului Cyber la Bucuresti, prima structura a UE de pe teritoriul Romaniei, va contribui la promovarea unei abordari cuprinzatoare si incluzive in cadrul Uniunii in acest domeniu, la consolidarea securitatii Pietei Unice Digitale si la indeplinirea obiectivelor UE in era digitala”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Propunerea de regulament de instituire a Centrului Cyber al UE a fost lansata de Comisia Europeana in 2018, fiind discutata inclusiv pe durata Presedintiei romane a Consiliului UE.

Statele membre au decis initierea unei competitii deschise pentru stabilirea sediului acestui centru, iar tarile interesate au depus pana la 6 noiembrie dosarele de candidatura. S-au inscris in competitie Belgia (Bruxelles), Germania (Munchen), Lituania (Vilnius), Luxemburg (Luxemburg), Polonia (Varsovia), Spania (Leon) si Romania (Bucuresti). Comisia Europeana a publicat pe 2 decembrie evaluarea sa cu privire la candidaturile depuse.

Procedura de selectie pentru stabilirea sediului viitorului Centru Cyber a fost organizata miercuri la Bruxelles si finalizata in aceasta dimineata. In urma votului statelor membre, s-a stabilit ca sediul centrului sa fie localizat la Bucuresti.

Conform MAE, Centrul Cyber va reprezenta „o structura cheie” in contextul eforturilor de la nivel UE de configurare a unui ecosistem european in materie de securitate cibernetica. Centrul va avea un rol important in sprijinirea crearii de legaturi intre actorii publici si privati din domeniu, mediul academic si industria de profil din UE, asigurand, totodata, coordonarea intre centrele nationale pentru securitate cibernetica din statele membre.

De asemenea, centrul va actiona pentru stimularea cercetarii si inovarii tehnologice in vederea consolidarii securitatii cibernetice in cadrul Uniunii Europene, fiind principalul organism de gestionare a fondurilor europene disponibile prin cele doua programe cu relevanta pentru sector – Europa Digitala si Orizont Europa.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Miting urias in Tbilisi, Georgia: „Nu vrem sa ne intoarcem in Uniunea Sovietica” – Video

Zeci de mii de georgieni au marsaluit sambata prin capitala Georgiei, Tbilisi, la 11 mai,…

3 ore ago

Aurora boreala va putea fi vazuta pana duminica si in Romania. Care este cauza acestui fenomen

Cerul noptii a fost luminat vineri noapte de aurora boreala in locuri in care aurorele…

11 ore ago

Tragedie in muntii Rodnei. O turista, cautata de salvamontisti, a facut gasita moarta

Potrivit reprezentantilor Salvamont, salvatori din judetul Bistrita Nasaud au intervenit, sambata, pentru recuperarea unei femei…

11 ore ago

Romania va avea 915 sectii de votare, in strainatate, pentru europarlamentare. In 2020 au fost 748 de sectii

 „Ministrul afacerilor externe Luminita Odobescu a emis, in acest sens, ordinul ministrului afacerilor externe nr.…

11 ore ago

Fermierii, manifestatii masive in Polonia. Si agricultorii romani pregatesc „proteste ample”

Mii de fermieri polonezi au manifestat ieri impotriva reglementarilor in materie de mediu ale UE,…

11 ore ago

Parlamentul din Kuweit a fost dizolvat din cauza „coruptiei extinse”. Conducatorul statului: „Am luat aceasta decizie dificila pentru a salva tara”

Incertitudine politica in Kuweit dupa ce conducatorul statului a suspendat parlamentul national, acuzand faptul ca…

8 ore ago