externe

Succes major al Indiei, a reusit acolo unde a esuat Rusia. Chandrayaan-3 a aselenizat la polul sud – Video

Misiunea indiana Chandrayaan-3 a atins obiectivul aselenizarii in siguranta in regiunea polului sudic al Lunii, a anuntat miercuri Organizatia Indiana de Cercetare Spatiala (ISRO), transmit agentiile internationale de presa.

India devine astfel cea de-a patra tara care reuseste o aselenizare controlata, alaturandu-se clubului select al puterilor spatiale SUA, Rusia si China.

Un modul de aterizare cu un rover in interior a aterizat pe suprafata lunara la ora locala 6:04, starnind urale si aplauze in randul cercetatorilor spatiali care urmareau evenimentul in orasul Bengaluru din sudul Indiei. Dupa o tentativa esuata in urma cu aproape patru ani, India a intrat in istorie devenind prima tara care a atins solul in apropierea regiunii putin explorate a polului sud.

Entuziasmati si nerabdatori, oamenii din intreaga Indie, unde traieste cea mai mare populatie din lume, s-au inghesuit in jurul televizoarelor din birouri, magazine, restaurante si case. Mii de oameni s-au rugat marti pentru succesul misiunii cu lampi cu ulei pe malurile raurilor, in temple si in locuri religioase, inclusiv in orasul sfant Varanasi din nordul Indiei.

Racheta indiana Chandrayaan-3 – „nava lunara” in sanscrita – a decolat de pe o platforma de lansare din Sriharikota, in sudul Indiei, pe 14 iulie.

Aterizarea reusita a Indiei are loc la doar cateva zile dupa ce nava rusa Luna-25, care viza aceeasi regiune lunara, s-a rotit pe o orbita necontrolata si s-a prabusit. Ar fi fost prima aselenizare ruseasca reusita dupa o pauza de 47 de ani. Seful corporatiei spatiale rusesti Roscosmos, controlata de stat, a atribuit esecul lipsei de expertiza din cauza intreruperii indelungate a cercetarilor lunare care a urmat ultimei misiuni sovietice pe Luna, in 1976.

Roscosmos a anuntat acum trei zile ca a pierdut contactul cu sonda la scurt timp dupa ce a aparut o problema in momentul in care urma sa intre pe orbita si sa se pregateasca pentru aselenizare.

„Sonda a ajuns pe o orbita imprevizibila si a fost distrusa in urma coliziunii cu Luna”, a spus Roscosmos intr-un comunicat.

Esecul misiunii subliniaza declinul puterii spatiale a Rusiei din zilele de glorie ale competitiei in timpul Razboiului Rece, cand Moscova a fost prima care a lansat un satelit care sa orbiteze Pamantul – Sputnik 1, in 1957 – iar cosmonautul sovietic Yuri Gagarin a devenit primul om care a calatorit in spatiu in 1961.

Rusia nu a mai incercat o misiune lunara din 1976, cand Leonid Brejnev conducea Kremlinul. Luna-25 trebuia sa execute o aselenizare usoara la polul sudic al Lunii pe 21 august, potrivit oficialilor rusi.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Alegeri scumpe la Vaslui: primarul din comuna Pogonesti a alocat 7.000 de euro doar pentru hartia igienica si sapunul din cele doua sectii de votare

Consilierii locali din comuna vasluiana Pogonesti urmeaza sa dezbata si sa voteze in sedinta de…

14 minute ago

Scriitorul care a vrut sa-l ucida pe premierul slovac Fico nu a actionat singur: la doua ore dupa incident cineva a sters toate mesajele sale de pe internet

Potrivit ministrului de Interne de la Bratislava, echipa care investigheaza cazul va cerceta si daca…

44 de minute ago

Scriitorul Salman Rushdie: „Daca ar exista un stat palestinian, ar fi ca un stat taliban, condus de Hamas”

Salman Rushdie, autorul americano-britanic care a supravietuit la limita unui atentat comis in 2022 de…

59 de minute ago

Aproape jumatate dintre cetatenii germani considera ca ajutorul acordat Ucrainei ar trebui redus, ca solutie la criza bugetara

Un procent de 40% dintre cetatenii germani chestionati intr-un sondaj au sugerat reducerea finantarii destinate…

O oră ago

Elicopterul in care se afla presedintele iranian Ebrahim Raisi a fost gasit complet ars – toti pasagerii sunt probabil decedati

Echipele de salvatori nu au detectat luni ''niciun semn'' de viata umana in elicopterul la…

O oră ago