Succes masiv al programului de Garantie-Returnare: in primele sase luni de la introducerea sa au fost reciclate 29.000 de tone de ambalaje

news

reciclare, returnare, sticle, PET-uri, program, succes

RetuRO, administratorul Sistemului de Garantie-Returnare, a anuntat ca in primele 6 luni de functionare a programului, a predat catre reciclatori 29.000 de tone de ambalaje SGR.

Din cantitatea colectata si trimisa catre statiile de reciclare, aproximativ 90% a fost directionata catre operatori locali, urmarind principiul bottle-to-bottle, care asigura ca materia prima secundara ajunge in acelasi tip de produs din care a provenit.

”SGR este un proiect national cu real impact asupra intregului lant de colectare-reciclare si un instrument transparent privind trasabilitatea cantitatilor colectate si directionate spre reciclare. In cele 6 luni de la implementare, Sistemul de Garantie-Returnare a evoluat constant: 152.000 de tone de ambalaje au fost puse pe piata de catre producatori, dintre care 34.000 de tone fiind colectate de la lansarea sistemului, pana la finalul lunii mai a.c. In prezent, aproximativ 2.000 de curse zilnice sunt efectuate de cele 600 de mijloace de transport implicate in procesul de colectare zilnica a ambalajelor SGR. Aproximativ 85% din cantitatea de ambalaje colectata a fost deja directionata catre unitati de reciclare, ultima etapa a acestui mecanism complex, confirmand astfel functionarea eficienta a Sistemului de Garantie-Returnare”, a transmis, joi, RetuRO, intr-un comunicat de presa citat de ProTV.

Potrivit documentului citat, calitatea materiei prime secundare furnizate de RetuRO este net superioara oricarui tip de material (PET, sticla, metal) recuperat prin alte fluxuri de colectare, aspect confirmat de catre operatorii de reciclare.

”Acest lucru genereaza un impact pozitiv asupra procesului lor de productie, de exemplu, prin eficientizarea consumului de energie. De asemenea, reciclatorii certifica faptul ca balotii primiti prin SGR furnizeaza si cantitatile necesare pentru asigurarea unui proces de reciclare continuu. Prin prisma economiei circulare, RetuRO asigura intoarcerea materialelor in piata, precum si transparenta parcursului acestor materiale pe intregul lant, din momentul punerii pe piata, colectarii, pana la reciclare”, se mai arata in comunicat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: