Succes urias. Referendumul are deja cvorumul necesar validarii, cu mult inainte de inchiderea urnelor

politica

Cvorumul necesar pentru pentru ca referendumul sa fie valabil a fost indeplinit cu circa patru ore inainte de inchiderea urnelor. La ora 17.17 s-a inregistrat 30.07% prezenta la referendum.

Iata print-screen de pe site-ul Biroului Electoral Central, care arata cati romani votasera la referendum la ora 17.17.

Pentru ca referendumul sa fie valabil trebuie sa participe cel putin 30% din numarul acestor persoane, insemnand 5.480.399 de alegatori, iar pentru a fi validat trebuie sa exprime voturi valabile (care nu sunt nule) 4.566.999 de alegatori, fie cu optiunea DA, fie NU.

Liderii PSD si ALDE au transmis si in ziua votului mesaje prin care ii indemnau pe romani sa boicoteze referendumul.

Presedintele ALDE, Tariceanu, a anuntat ca a votat doar pentru alegerile europarlamentare, nu si pentru referendum. ”Pentru referendum nu am votat, deoarece pentru masurarea popularitatii presedintelui sunt modalitati mai putin costitsitoare decat un referendum”, a spus Tariceanu.

Premierul Viorica Dancila a spus si ea ca nu a votat la referendum si l-a acuzat pe presedintele Klaus Iohannis ca a politizat acest scrutin.

„Am votat astazi doar la europarlamentare. Am spus ca voi vota la referendum si, cum sunt un om al echilibrului, am considerat ca trebuie sa iau in considerare toate argumentele si sa votez la referendum. Am vazut ultimele interventii publice ale domnului presedinte Iohannis si acest lucru m-a facut sa ma razgandesc. In momentul in care conditionezi alegeri, fie ca e pentru referendum, fie ca este pentru europarlamentare, dar mai mult cele legate de referendum, de un Guvern mai bun, eu nu pot vota impotriva propriului meu Guvern. Deci, cred ca a politizat acest lucru, cred ca trebuia sa lase referendumul fara a-l lega de anumite aspecte electorale, de aspecte politice sau de alegerile prezidentiale”, a declarat Dancila.

Liviu Dragnea nu s-a prezentat inca la sectia de votare.

Mai mult despre: ,


Comentarii: