Suedia evita o ancheta comuna oficiala a scurgerilor de gaze din Marea Baltica, invocand securitatea nationala

externe

Suedia a respins planurile de a infiinta o echipa comuna oficiala cu Danemarca si Germania care sa investigheze recentele scurgeri de gaze in conductele Nord Stream 1 si 2, a declarat un procuror suedez citat de Reuters.

Mats Ljungqvist, procurorul implicat in ancheta penala privind scurgerile din conductele Nord Stream din zona economica suedeza, a declarat ca Suedia coopereaza deja cu Danemarca si Germania in aceasta privinta.

El a spus ca Suedia a respins propunerea privind o Echipa Comuna de Investigatie (JIT) formata de agentia pentru cooperare in materie de justitie penala Eurojust, deoarece o astfel de investigatie comuna ar include acorduri in temeiul carora Suedia ar trebui sa impartaseasca informatii din propria investigatie pe care le considera confidentiale.

„Acest lucru se datoreaza faptului ca in investigatia noastra exista informatii care sunt supuse confidentialitatii, deoarece legate direct de securitatea nationala”, a declarat Ljungqvist pentru Reuters.

El a facut acest comentariul in urma publicarii, vineri, a unui articol in saptamanalul german Der Spiegel, potrivit caruia Suedia a respins planurile pentru o investigatie comuna cu Danemarca si Germania, citand surse de securitate germane.

Un purtator de cuvant al Serviciilor de Securitate Suedeze a declarat ca, in cadrul anchetei, politia coopereaza strans cu alte autoritati, inclusiv la nivel international.

Programul TV german Tagesschau de la postul public german ARD a anuntat ca si Danemarca a refuzat infiintarea unei echipe comune de ancheta.

Politia federala germana si-a indeplinit rolul in investigarea unui presupus act de sabotaj asupra conductelor Nord Stream si si-a prezentat concluziile, a declarat vineri un purtator de cuvant al ministerului german de interne.

Intrebata despre rapoartele conform carora Suedia nu ar investiga impreuna cu Germania si Danemarca, prim-ministrul suedez Magdalena Andersson a declarat pentru Reuters: „Nu, dupa cum inteleg, nu este adevarat. Lucram impreuna cu Germania si Danemarca in aceasta problema”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: