Suedia incearca sa „imbuneze” Turcia

externe

Suedia a intreprins „masuri concrete” pentru a raspunde preocuparilor Turciei cu privire la cererea sa de aderare la NATO, inclusiv intensificarea eforturilor de combatere a terorismului impotriva militantilor kurzi, a declarat Stockholm pentru Ankara intr-o scrisoare din 6 octombrie si citata de Reuters.

Scrisoarea de doua pagini prezinta 14 exemple de masuri luate de Suedia pentru a arata ca „este pe deplin angajata in punerea in aplicare” a unui memorandum pe care l-a semnat cu Turcia si Finlanda in iunie prin care Turcia a renuntat la veto.

Suedia si Finlanda si-au lansat ofertele de aderare la NATO in mai, ca raspuns la invazia Ucrainei de catre Rusia, insa Turcia ameninta cu veto si acuza cele doua tari nordice ca gazduiesc militanti din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) considerat organizatie terorista, precum si alte grupuri.

Stockholm si Helsinki neaga ca ar gazdui teroristi, dar s-au angajat sa coopereze cu Ankara. Cu toate acestea, presedintele Turciei, Tayyip Erdogan, a declarat recent, pe 6 octombrie, ca cerintele sale nu au fost inca indeplinite.

In scrisoarea adresata Turciei, Suedia spune ca „au fost luate masuri concrete cu privire la toate elementele de baza ale acordului trilateral”.

Politia suedeza Sapo „si-a intensificat activitatea impotriva PKK” si a facut „o vizita la nivel inalt” in Turcia in septembrie pentru intalniri cu agentia de informatii MIT a Turciei, se arata in scrisoare.

Scrisoarea este menita sa reasigure Turcia cu privire la eforturile Suediei pe fondul discutiilor bilaterale in curs si sa incurajeze aprobarea finala a aderarii la NATO.

Potrivit scrisorii, autoritatile suedeze „au efectuat noi analize privind rolul PKK in amenintarile la adresa securitatii nationale a Suediei si in crima organizata (si) acest lucru este probabil sa conduca la rezultate concrete”.

PKK, care s-a ridicat la arme impotriva statului turc in 1984, este considerat un grup terorist de Turcia, Uniunea Europeana si Statele Unite. In cadrul discutiilor privind memorandumul din iunie, Turcia a cerut extradarea a 73 de persoane din Suedia si a altor cateva zeci din Finlanda, unde este preocupata de alte grupuri.

Potrivit scrisorii, pe 31 august Stockholm a extradat un cetatean turc la cererea Ankarei si ca un total de patru extradari au fost facute in Turcia din 2019.

Extradarile au fost discutate de o delegatie suedeza care a vizitat Ankara la inceputul lunii octombrie, potrivit scrisorii.

„Suedia s-a angajat sa abordeze… cererile de extradare aflate in asteptare ale suspectilor de terorism rapid si temeinic”, tinand cont de informatiile turce si in conformitate cu legislatia suedeza si Conventia Europeana de extradare, se arata in scrisoare.

Turcia va continua consultarile cu Suedia si Finlanda „pentru a urmari implementarea deplina a memorandumului”, au declarat pentru Reuters surse diplomatice turce. Cu toate acestea, „trebuie luate masuri… (privind) combaterea terorismului, prevenirea si pedepsirea instigarii la terorism, imbunatatirea securitatii si a cooperarii judiciare”, au adaugat sursele.

Erdogan a fost citat de radiodifuzorii turci spunand vineri ca nou-numitul prim-ministru al Suediei, Ulf Kristersson, sprijina lupta impotriva terorismului si ca se vor intalni pentru a discuta despre oferta NATO si extradari.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: