Suedia nu-i va face pe plac lui Erdogan: „Niciun cetatean suedez nu va fi extradat, decizia va reveni autoritatilor si tribunalelor independente”

externe

Premierul suedez Magdalena Andersson a refuzat duminica sa dezminta afirmatia facuta recent de presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, cum ca Suedia „a promis” extradarea a 73 de persoane in Turcia in schimbul renuntarii de catre Ankara la opozitia sa fata de intrarea tarii nordice in NATO, situatie care a pus in dificultate Stockholmul, transmite AFP, citata de Agerpres.

In pofida insistentei jurnalistilor si a ingrijorarii refugiatilor kurzi sau turci din Suedia, sefa guvernului nu a vrut sa spuna daca un astfel de angajament a fost luat – sau nu – pentru ca Ankara sa nu mai blocheze candidaturile Suediei si Finlandei la alianta nord-atlantica.

„Am fost ministru timp de opt ani si nu am vorbit niciodata despre ceea ce s-a spus la masa negocierilor”, a declarat ea intr-o conferinta de presa. „Ceea ce ma pune intr-o situatie un pic dificila in acest moment”, a adaugat lidera social-democrata.

In cadrul unui acord semnat marti de Stockholm si Helsinki, cu prilejul summitului NATO de la Madrid, cele doua tari nordice s-au angajat in scris sa examineze „prompt si minutios” solicitarile de extradare formulate de Turcia.

Nicio promisiune de a purcede efectiv la aceste extradari nu a fost facuta, iar Finlanda si Suedia au amintit ulterior ca procesul depinde de autoritatea tribunalelor independente.

Insa presedintele turc Erdogan s-a referit joi, la incheierea summitului NATO, la o „promisiune facuta de Suedia” privind extradarea a „73 de teroristi”, si a amenintat sa blocheze din nou aderarea Stockholmului la alianta nord-atlantica daca angajamentele nu vor fi respectate.

Presata duminica in mai multe randuri sa spuna daca a fost intr-adevar facuta o astfel de promisiune, Andersson s-a multumit sa repete pozitia tarii sale: Suedia va continua sa respecte dreptul national si international, niciun cetatean suedez nu va fi extradat, decizia va reveni autoritatilor si tribunalelor independente…

„Daca nu sunt implicati in activitati teroriste, nu au de ce sa-si faca griji”, a subliniat ea.

Andersson a sustinut prima sa conferinta de presa dupa intoarcerea de la summitul de la Madrid, in timpul unei vizite pe insula Gotland din Marea Baltica. In insula se desfasoara in fiecare an, la inceputul lunii iulie, timp de o saptamana, o intalnire politica ce reuneste indeosebi sefi de partid. Dar Gotland este si unul dintre locurile pe care armata suedeza le va intari din punct de vedere militar dupa invazia Rusiei in Ucraina si decizia suedeza de a intra in NATO.

Mai mult despre: ,

Comentarii: