externe

Suedia respinge patru cereri de extradare din partea Turciei

Guvernul suedez nu va extrada patru persoane cautate de Turcia, despre care sustine ca sunt in legatura cu un cleric din SUA pe care il acuza de tentativa de lovitura de stat in 2016, a informat joi agentia de stiri TT, fara a cita surse, transmite Reuters.

Cererile de extradare au fost facute in 2019 si 2020, inainte ca Suedia si Finlanda sa semneze un acord tripartit cu Turcia menit sa depaseasca obiectiile Ankarei fata de aderarea celor doua tari nordice la Alianta Nord-Atlantica.

Curtea Suprema a decis vara trecuta ca cei patru nu pot fi extradati, iar guvernul nu are nicio alta optiune decat sa urmeze decizia acesteia.

Turcia a calificat decizia din decembrie a Curtii, de a bloca extradarea jurnalistului turc Bulent Kenes drept o evolutie „foarte negativa” a situatiei.

Presedintele turc Tayyip Erdogan l-a nominalizat pe Kenes drept una dintre persoanele pe care Ankara le dorea extradate din Suedia, ca o conditie pentru aprobarea cererii de aderare la NATO.

Finlanda si Suedia au cerut sa se alature NATO in mai 2022, ca urmare a invaziei Ucrainei de catre Rusia, dar cererile lor necesita aprobarea tuturor celor 30 de state membre NATO, inclusiv Turcia.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

INSCOP il contrazice pe Pieleanu, Firea este pe locul 3. Surpriza mare, Opozitia conduce in Bucuresti si in privinta votului politic

Actualul primar al Capitalei Nicusor Dan se afla pe primul loc in intentiile de vot…

56 de minute ago

Fortele ostile Republicii Moldova si-ar dori sa dea jos drapelul tarii


Moldova comemoreaza 78 de ani de la foametea organizata din 1946-1947, 14 ani de cand…

34 de minute ago

Patru politisti ucisi si alti patru raniti, in urma unui schimb de focuri cu doi infractori, in statul american Carolina de Nord

Patru ofiteri de politie care executau un mandat de arestare a unui infractor cautat pentru…

30 de minute ago

Ministrul de Externe al Germaniei sustine ideea unui stat palestinian independent, care sa coexiste cu Israelul

Ministrul german de externe Annalena Baerbock s-a pronuntat in favoarea unui ajutor umanitar mai mare…

45 de minute ago