Suedia s-a razgandit in ce priveste aderarea Romaniei si Bulgaria la Schengen. Premierul Ulf Kristersson: Dorim sa punem pe agenda extinderea Schengen

news

Schimbare de mesaj a Suediei, care a preluat presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene. Premierul suedez a declarat, in plenul Parlamentului European de la Strasbourg, ca doreste sa puna pe ordinea de zi „chestiunea extinderii spatiului Schengen”,relateaza TVR.

Initial, ambasadoarea Suediei la Bucuresti a anuntat ca aderarea Romaniei la Schengen va figura pe agenda doar dupa o repozitionare a Austriei. Presedintele Klaus Iohannis a cerut public diplomatilor straini acreditati la noi in tara sa ne sprijine pentru obtinerea unei decizii favorabile.

La dezbaterea din plenul Parlamentului European de la Strasbourg privind prioritatile presedintei suedeze, europarlamentarul Sigfried Muresan a solicitat premierului Suediei sa ajute Romania si Bulgaria sa isi atinga obiectivul privind aderarea la Schengen

Siegfried Muresan, vicepresedinte al grupului PPE: „Permiteti-ne, domnule prim-ministru, sa mentinem acest subiect sus pe agenda, ca sa ne asiguram ca vom indeplini acest angajament, deoarece asa cum aderarea Finlandei si Suediei la NATO ne va aduce mai multa siguranta, asa si aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen va insemna mai multa siguranta pentru noi toti.”

Premierul Ulf Kristersson a dat un raspuns complet diferit fata de cel al ambasadoarei Suediei la Bucuresti. Aceasta anuntase ca aderarea Romaniei la Schegen nu va fi pusa pe agenda pana cand Austria nu isi schimba pozitia.

Ulf Kristersson, premierul Suediei: „Inteleg dezamagirea care a fost resimtita in ceea ce priveste dosarul Schengen. Suedia intelege, la fel ca orice alt stat membru, ca Bulgaria si Romania sunt dornice sa adere la Schengen si suntem pregatiti sa punem aceasta chestiune pe ordinea de zi. Nu ezit sa spun ca dorim sa punem pe ordinea de zi in Consiliu extinderea spatiului Schengen, pe presedintia noastra.”

Declaratiile initiale ale Suediei au starnit revolta in Romania, mai ales ca tara noastra si-a dat votul pentru ca Suedia sa poata accede la NATO. Acum, europarlamentarii romani saluta schimbarea de abordare, dar asteapta si decizii clare.

Victor Negrescu, europarlamentar S&D: „Declaratia premierului suedez are o valoare simbolica, in sensul in care nu schimba cu nimic realitatea si nevoia ca Romania sa insiste ca acest punct sa fie pe ordinea de zi a Consiliului de Justitie si Afaceri Interne. Ma bucura insa faptul ca premierul suedez a tinut sa sublinieze sprijinul pe care tara sa il ofera Romaniei.”

In tara, la Palatul Cotroceni, la intalnirea anuala cu diplomatii straini acreditati la Bucuresti, Klaus Iohannis a anuntat relansarea demersurilor pentru Schengen si a cerut sprijinul partenerilor externi.

Klaus Iohannis: „Locul Romaniei si al cetatenilor sai este in Schengen. Vom face toate demersurile care tin de noi ca Romania sa obtina o decizie favorabila.”

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu sustine ca repozitionarea Suediei trebuie privita cu prudenta: Sigur se afla in Parlamentul European, intr-o zona politica, premierul suedez are nevoie de sprijinul europarlamentarilor: „Prudent, Suedia asigura un anume tip de cadru in care Romania trebuie sa performeze.”

Doua intalniri importante vor avea loc in perioada urmatoare. Acestea ar putea aduce rezultate favorabile Romaniei: reuniunea informala a ministrilor de interne si justitie din Suedia si Consiliul European la nivel de sefi de stat si de guvern. Presedintia suedeza poate ajuta Romania sa negocieze direct unanimitatea de care avem nevoie, impreuna cu partenerii europeni si Austria.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: