externe

Suedia se pregateste sa reglementeze construirea de noi reactoare nucleare

Suedia pregateste o lege care sa permita constructia mai multor centrale nucleare pentru a stimula productia de electricitate si pentru a consolida securitatea energetica, a declarat, miercuri, premierul Ulf Kristersson, potrivit Reuters.

Kristersson a facut din extinderea productiei de energie nucleara un obiectiv cheie pentru guvernul sau de dreapta, incercand sa inverseze procesul de inchidere treptata a mai multor reactoare desfasurat in ultimele doua decenii, care a facut ca tara sa se bazeze mai mult pe energie regenerabila, dar uneori mai putin previzibila.

Suedia se bazeaza deocmdata in principal pe energia nucleara, hidro si regenerabila. Desi pana acum a fost mai putin afectata de turbulentele legate de livrarile de gaz din cauza tensiunilor dintre Rusia si Occident, de cand Moscova a lansat invazia din Ucraina, preturile la electricitate au fost ridicate si volatile.

Noua legislatie propusa, care trebuie sa fie adoptata de parlament, ar permite construirea de noi reactoare in mai multe locuri din Suedia si ar putea intra in vigoare in martie anul viitor.

„Avem nevoie de mai multa energie electrica in Suedia. Ceea ce facem astazi este sa schimbam legislatia pentru a permite construirea mai multor reactoare nucleare in mai multe locuri”, a declarat Kristersson intr-o conferinta de presa.

Noua legislatie ar elimina regulile existente care limiteaza numarul total de reactoare la zece si interzice constructia de reactoare in alte locatii decat acolo unde exista in prezent, oferind posibilitatea construirii de reactoare mai mici pe care multi le considera cea mai rentabila optiune nucleara.

Suedia are in prezent sase reactoare in functiune, jumatate din ce avea mai demult, iar inchiderile temporare pentru intretinere a unora dintre ele au contribuit la cresterea preturilor la energie electrica in ultimele luni.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

8 ore ago

Constanta: Un copil de 9 ani a cazut intr-o fantana fara apa. Doi adulti au incercat sa-l scoata si nu au mai putut iesi nici ei. Pompierii i-au salvat pe toti trei

Pompierii din cadrul ISU Dobrogea au intervenit, luni, in localitatea Mireasa din judetul Constanta, unde…

8 ore ago

Donald Tusk: Noua persoane arestate sub suspiciunea de sabotaj in numele serviciilor de informatii ruse

Premierul polonez Donald Tusk a declarat ca noua persoane au fost arestate sub suspiciunea de…

8 ore ago

706 de persoane cu numele Kyle s-au reunit in Texas. Nu a fost suficient pentru un record mondial

O incercare a orasului Kyle, Texas, de a dobori recordul mondial pentru cea mai mare…

8 ore ago

SUA spun ca Iranul a cerut ajutor dupa accidentul de elicopter in care a murit presedintele tarii, Ebrahim Raisi. Alegeri pe 28 iunie

Autoritatile iraniene au convenit sa organizeze alegerile prezidentiale pe 28 iunie, dupa moartea presedintelui Ebrahim…

8 ore ago

Campionatul european de surf pentru blanosi si tovarasii lor umani

Zeci de surferi cu blana si tovarasii lor umani au venit pe o plaja din…

8 ore ago