externe

Suedia trimite in Ucraina sistemul Robot 17. Rachete care vor impiedica navele Rusiei sa acosteze pe tarmurile ucrainene – Video

Suedia a anuntat ca va trimite Ucrainei rachete antinava Robot 17, lansatoare de grenade antitanc si pusti cu luneta. 

„Fortele armate suedeze au capacitatea de a rezerva anumite echipamente de aparare pentru o perioada limitata de timp. Guvernul propune transferul de echipamente de aparare suplimentare in Ucraina sub forma de rachete antinava Robot 17, pusti de luneta AG 90 si munitie, precum si ca 5.000 Pansarskott 86 suplimentari”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor si al Ministerului Apararii pe portalul oficial al Guvernului.

Ultimele dintre armele mentionate sunt lansatoare de grenade antitanc de unica folosinta, mai cunoscute sub numele de Bofors AT4. Anterior, Suedia a transferat lansatoare de grenade reutilizabile Carl Gustaf in Ucraina. Cu ajutorul unuia dintre acestea, tancul T-90M „Proriv” a fost aruncat in aer.

Rachetele Robot 17 sunt considerate ultima piesa din sistemul ucrainean de aparare a coastelor maritime ale tarii. „Se va potrivi perfect”, a declarat locotenent-colonelul Joakim Paasikivi pentru Aftonbladet.

Robot 17 a fost cerut in mod special de Ucraina. Este un sistem foarte capabil care va contribui la cresterea capacitatii Ucrainei de a riposta la invazia ilegala si neprovocata a Rusiei, a spus Paasikivi.

Robot 17 este practic un sistem american antitanc care a fost dezvoltat ulterior de Suedia si folosit pe mare.

Acesta are o raza de actiune de aproximativ opt kilometri si va juca un rol important pentru apararea Ucrainei, potrivit locotenent-colonelului Joakim Paasikivi.

Intregul sistem este foarte agil si va acoperi un gol in cadrul Garzii de Coasta. Cand ambarcatiunile de debarcare sunt in drum spre tarm, ele trag, spune el.

„In special in Odessa, sistemul de arme poate face diferenta. Este excelent pentru a apara si a face Odessa mai sigura”, spune Paasikivi.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

5 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

10 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

10 ore ago

SUA anunta noi sanctiuni in legatura transferurile de arme dinspre Coreea de Nord spre Rusia

Statele Unite au anuntat joi sanctiuni impotriva a doua persoane si trei companii din Rusia…

9 ore ago

Africa de Sud cere Curtii Internationale de Justitie sa ordone Israelului oprirea ofensivei in Rafah

Africa de Sud a cerut, joi, instantei superioare a ONU sa ordone oprirea ofensivei Israelului…

9 ore ago