Suedia verifica scurgerile de gaz din Marea Baltica. A trimis un submarin sa inspecteze gazoductele rusesti din Marea Baltica

externe

Suedia a trimis, azi, un submersibil sa inspecteze gazoductele rusesti din Marea Baltica, deteriorate saptamana trecuta in urma unor explozii, informeaza Reuters.

In urma incidentelor, aprovizionarea cu gaze a Europei a fost intrerupta, ceea ce a dus la cresterea preturilor. Mai multe state ale Uniunii Europene au declansat planuri de urgenta care pot duce la rationalizare, dar se incearca gasirea unor surse alternative de aprovizionare.

Potrivit Pazei de Coasta suedeze, din conducta Nord Stream 1 nu mai ies gaze, dar in urma unui survol a sugerat ca gazul inca se scurgea din Nord Stream 2 pe o raza de aproximativ 30 de metri.

Kremlinul si SUA se acuza reciproc de aceste explozii, Rusia afirmand ca astfel Statele Unite au reusit sa creasca vanzarile si preturile gazului natural lichefiat. Pe de alta parte Washingtonul a negat cu fermitate orice implicare, in timp ce tarile europene suspecteaza un sabotaj din partea Rusiei.

Gazprom, companie controlata de Kremlin, a transmis ca fluxurile s-ar putea relua prin ultima conducta ramasa intacta in reteaua Nord Stream 2, o sugestie care ar putea fi respinsa, avand in vedere ca Europa a blocat Nord Stream 2 in februarie, in ajunul invaziei Rusiei in Ucraina. „Daca se ia decizia de a incepe livrarile prin linia B a Nord Stream 2, gazele naturale vor fi pompate in conducta dupa ce integritatea sistemului va fi verificata de autoritatile de supraveghere”, a declarat Gazprom.

In acest an, Rusia a redus in mod constant fluxul de gaze prin Nord Stream 1, inainte de a-l opri complet la sfarsitul lunii august, dand vina pe probleme tehnice cauzate de sanctiunile occidentale.

Tarile europene au inceput sa securizeze infrastructura critica, posibil vulnerabila la atacuri.

Norvegia, principalul furnizor de gaze din Europa si un important exportator de petrol, a declarat ca a dislocat trupe pentru a pazi uzinele de prelucrare a petrolului si gazelor de pe uscat.

Italia a securizat liniile de alimentare cu gaz si cablurile de telecomunicatii. Eni, cel mai mare importator de gaz rusesc in Italia, a declarat in weekend ca Rusia a oprit toate fluxurile de gaze prin punctul de intrare Tarvisio, desi directorul executiv a dat vina pe probleme tehnice pe termen scurt. Oprirea fluxurilor prin punctul de intrare Tarvisio „nu are absolut nimic de-a face cu factorii geopolitici. Gazprom ar trebui sa plateasca o garantie pentru transportul de gaze din Austria in Italia care nu exista inainte”, a spus Claudio Descalzi.

Intre timp, tarile Uniunii Europene incearca sa ajunga la un consens cu privire la limitarea pretului gazelor, la care se opun unele tari, inclusiv Germania.

Ungaria, care a criticat sanctiunile occidentale impotriva Rusiei, a obtinut luni o amanare a platilor pentru aprovizionarea cu gaz pentru iarna.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: