Sultanul Erdogan devine tot mai razboinic. El anunta ca Turcia va lansa noi operatiuni militare in afara granitelor

externe

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care se pregateste pentru alegerile anticipate pe care le-a convocat pentru 24 iunie, a promis duminica noi operatiuni militare transfrontaliere, dupa modelul recentelor ofensive desfasurate de armata turca in nordul Siriei impotriva jihadistilor si a unei militii kurde, transmite AFP.

‘Pentru a-si curata frontierele de grupuri teroriste, Turcia va lansa noi operatiuni dupa modelul Scutul Eufratului si Ramurii de Maslin’, a spus Erdogan intr-un discurs sustinut la Istanbul si in care a prezentat liniile generale ale programului sau electoral.

Turcia desfasoara din luna ianuarie in nord-vestul Siriei operatiunea ‘Ramura de Maslin’ impotriva militiei kurde Unitatile de Protectie a Poporului (YPG), considerata de Ankara ca fiind o organizatie terorista, dar care este sustinuta de SUA in campania impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic (SI).

Inaintea acestei operatiuni, armata turca a desfasurat o prima ofensiva in nordul Siriei impotriva SI si YPG, operatiune denumita ‘Scutul Eufratului’.

Erdogan a amenintat de mai multe ori ca va extinde operatiunea Ramura de Maslin catre est, in directia frontierei irakiene, chiar si cu riscul de a intra in coliziune cu SUA si Franta, relatiile Turciei cu aceste doua tari fiind deja tensionate in urma operatiunilor militare turce in regiune.

Presedintele turc a cerut in mod repetat guvernului de la Bagdad sa actioneze impotriva bazelor din nordul Irakului ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), amenintand ca in caz contrar armata turca va face acest lucru.

‘Obiectivul nostru este sa anihilam toate organizatiile teroriste care ne ataca, sa le trimitem in lada de gunoi a istoriei’, a punctat Erogan in discursul de duminica.

El a descris totodata alegerile din 24 iunie drept un ‘punct de cotitura’ pentru Turcia, printre alte promisiuni mentionand sporirea investitiilor si cresterea economica.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: